Hoppa till huvudinnehåll

Förnyat stödsystem ska ge vindkraften nya gröna konkurrenter

En vindmöllas rotorblad.
En vindmöllas rotorblad. Bild: Yle/Seppo Nykänen vindmölla. vindkraft

Vinden har vänt för vindkraften, det tidigare systemet som garanterade ett visst pris för vindkraftsproducenten har slopats och nu ska alla förnybara energiformer behandlas lika. Förslaget ingår i en rapport som Arbets- och näringsministeriet låtit ta fram.

Vindkraften ska förlora sin specialstatus som subventionerad energiform. I stället ska alla förnybara energiformer behandlas lika så att de har samma förutsättningar för stöd. Förslaget ingår i en rapport som Arbets- och näringsministeriet lämnat till regeringen. Magnus Gustafsson, docent i industriell ekonomi vid Åbo Akademi, anser att det är absolut ett steg i rätt riktning.

– Det har inte varit fel på de tidigare stödformerna som varit nödvändiga för att få igång industrin, men vindkraften är nu en mogen energiform som inte längre behöver ett riktat stöd.

Alla kan vinna på systemet

Utgångspunkten är att inte stöda enskilda teknikformer, utan aktörer som kan producera hållbar el till ett så kostnadseffektivt pris som möjligt.

Vindkraften ska alltså inte längre favoriseras. Ett teknikneutralt och auktionsbaserat produktionsstöd ska garantera fortsatt ökning av andelen förnybar energi. Den som producerar elektriciteten till lägsta kostnad erbjuds statligt produktionsstöd samtidigt som staten sparar på att stödsummorna minskar. Och elkonsumenten borde också vinna på systemet som föreslås, eftersom produktionskostnaden för sol- och vindenergi är nära noll, påpekar Gustafsson.

Tiden håller på att ta slut

Ansgar Hahn har hållit i trådarna för planerandet av en stor vindpark i Kimitoön. Han har ingenting emot att andra gröna energiformer börjar gynnas. Han säger att ett liknande system har diskuterats inom vindkraftsbranschen i många år.

– Ett anbudsbaserat system är okej för alla. Vi hoppas att det nästa år finns ett fungerande system i Finland.

Magnus Gustafsson håller med om att det brådskar. Han säger att tiden börjar ta slut om klimatförändringen ska stävjas.

– Det är viktigt att det här åtgärdas, vi bara måste få utsläppen under kontroll och det är ont om tid. Tittar man på trenden med ökande utsläpp, så har vi inte många år på oss. Det är ett enormt skepp som ska ändra riktning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland