Hoppa till huvudinnehåll

Grankullapatienter flyttar till Esbo - Ekkulla stänger

Rullstol och sjukhussäng.
Arkivbild. Rullstol och sjukhussäng. Bild: Yle/Marie Söderman sjukhussäng

Grankulla stad ska stänga bäddavdelningen i Ekkulla. Esbo stadsstyrelse godkände på måndag planerna på att knyta ett avtal med Grankulla om sjukhusvården.

Grankulla och Esbo ska sluta ett avtal om att grankullabor ska vårdas på Esbo sjukhus. Det nya sjukhuset som byggs invid Jorv får en avdelning för 255 äldre som behöver rehabilitering och 15 platser för äldre som behöver vård i livets slutskede.

Grankulla hälsocentrals vårdavdelning Ekkulla ska stängas, det sker enligt Grankulla stads överläkare Pia Höglund först nästa år. Patienter som har akut behov av allmänmedicinsk vård, och patienter som får vård vid livets slutskede ska i framtiden vårdas i Esbo nya sjukhus.

Esbo sjukhus 2014
Esbo sjukhus ligger en dryg kilometer från Ekkulla. Bild från hösten 2014. Esbo sjukhus 2014 Bild: Yle / Ted Urho esbo sjukhus

De patienter på Ekkulla som behöver långvarig vård ska enligt överläkare Pia Höglund inte flytta till Esbo sjukhus. Det är fråga om äldre personer som inte kommer att kunna flytta hem, de ska från Ekkulla flytta till effektiverat serviceboende.

Personalen vid Grankulla vårdcentrals bäddavdelning ska flytta över till Esbo sjukhus, det är fråga om 18 personer.

Avtalet mellan Esbo och Grankulla har inte ännu undertecknats. Grankulla stadsfullmäktige ska ännu behandla frågan.

Läs mera:

Esbo har fått en avdelning för vård i livets slutskede

- Det är viktigt att vara närvarande och inte springa ifrån patienten när han eller hon vill berätta, eller kanske vill gråta ut sin smärta eller sin ångest, säger Kristiina Erikoinen som arbetar vid avdelningen Puolarvilla.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen