Hoppa till huvudinnehåll

Gruppseger och lejonen möter Danmark eller Schweiz

Danmark i VM 2016.
Danmark har ena foten i slutspelet. Danmark i VM 2016. Bild: EPA ishockey,VM i ishockey för herrar,Danmarks herrlandslag i ishockey

I kväll klarnar det vem som Finland möter i torsdagens kvartsfinal. Vinner lejonen sin grupp väntar Danmark eller Schweiz i den första slutspelsomgången.

Finland och Kanada är de enda lagen i årets VM-turnering som vunnit sina samtliga matcher efter ordinarie speltid. Sex matcher har resulterat i lika många segrar och 18 poäng i grupp-A.

Då lagen möts i Sankt Peterburg står gruppsegern på spel och vinnaren får en något lättare motståndare i kvartsfinalskedet.

Vinnaren kommer att möta antingen Danmark eller Schweiz. Lag som på pappret är enklare motståndare än Ryssland och Sverige.

För tillfället ser gruppettan ut att få möta Danmark. Danskarna som igår kväll slog Kazakstan med 4–1 ligger fyra i grupp-A med elva poäng. Danmark har spelat alla sina sju gruppspelsmatcher, medan Schweiz som ligger femma har samlat åtta poäng.

Lyckas Schweiz besegra Tjeckien under ordinarie speltid i sin sista match stiger laget upp på lika många poäng som Danmark. Då skulle Schweiz gå till kvartsfinal efter att laget slog Danmark i inbördesmötet efter förlängning.

Matchen mellan slutspelsklara Tjeckien och tabellfemman Schweiz börjar klockan 12.15.