Hoppa till huvudinnehåll

Hundra grodor kräver lite skötsel

Mats Wikström
Grodor är inte keldjur, men för Mats Wikström är de ändå som familjemedlemmar. Mats Wikström Bild: Emma Björkenheim/yle grodor

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägaren inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för olika husdjur.

- Jag halkade in på grodor via en kompis och det verkar som att jag fortsätter halka.

Det säger Esbobon Mats Wikström, som idag äger omkring hundra grodor.

Trädgårdsmästaren säger att den lilla värld han har byggt upp kring grodorna är det som fick honom att fastna för djuren.

- Det är som att bygga med modeller, där du håller på att pillra med något smått. Med grodor bygger du upp ett litet ekosystem, en värld där växter och grodor växer.

Vad är det som krävs? Så här svarar Mats:

Hur mycket tid lägger du ner på dina grodor per dag? Jag matar dem två-tre gånger i veckan och det tar ungefär tio minuter att mata alla grodor. Det går åt en kvart i veckan till att göra nya insektkulturer.

Hur länge kan du lämna grodorna ensamma hemma? Upp till en vecka.

Vad är den viktigaste egenskapen en grodägare ska ha? Att du sätter in dig i hur miniatyrdjungeln i terrariet fungerar och att du föder upp mat åt grodorna.

Sjunger morgon och kväll

Mats har inte namngett grodorna eftersom det oftast inte går att se skillnad på dem. Vissa har ändå speciella mönster som gör att de sticker ut ur mängden. Grodor är inte keldjur, men Mats grodor har vant sig vid honom.

- Om jag kommer in i rummet så sitter alla kvar. Kommer någon främmande gömmer de sig, puts väck.

Enligt Mats passar grodor bland annat för allergiker. Grodorna ställer inte heller till större problem, de är luktlösa och eftersom Mats har alla grodor i samma rum kan de lätt gå en besökare förbi.

När det börjar ljusna på morgonen och när Mats släcker lamporna på kvällen brukar grodorna ändå ”sjunga”.

- Jag har ganska ljudliga grodor, de kvittrar som fåglar. Om man någon gång har lyssnat på djungelljud är mycket av det man tror att är fåglar egentligen grodor eller insekter.

Föder upp egna bananflugor

Grodor äter levande föda, som bananflugor och hoppstjärtar. Enligt Mats måste grodägare vara beredda på att själva föda upp grodmaten.

- Det tar ungefär en kvart i veckan att göra nya insektkulturer.

På grund av grodornas matvanor passar grodor inte för någon som ofta är på resande fot.

- Det är svårt att hitta folk som förstår sig på att mata bananflugor åt grodor. Folk börjar se lite konstigt på en när man förslår det.

Vissa grodor förbinder också ägaren för en lång tid framöver eftersom grodorna kan bli upp till tjugo år gamla.

Du kan lyssna på Mats grodor här.

Mats Wikström
Beroende på art kan en groda kosta mellan tjugo och sjuhundra euro. Mats Wikström Bild: Emma Björkenheim/yle gul groda