Hoppa till huvudinnehåll

Hypo: Bostäderna blir aningen dyrare de kommande åren

Rönninge i Helsingfors i februari 2016
Rönninge i Helsingfors i februari 2016. Rönninge i Helsingfors i februari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan Rönninge, Helsingfors stad,helsingforsförort,höghus,höghusområden

I huvudstadsregionen berättar höjda bostadspriser om en ökad efterfrågan medan den i Tammerfors syns som starka säljsiffror. Hypo förutspår att priserna på bostäderna i hela landet kommer att stiga med en procent.

Efterfrågan av bostäder ökade bland annat i huvudstadsregionen, enligt Hypos bostadsindex. I huvudstadsregionen berodde indexhöjningen på att priserna steg på bostäder, medan antalet bostadsköp stannade på en nästan oförändrad nivå.

Däremot steg priserna inte lika mycket i exempelvis Tammerfors, men efterfrågan på bostäder var ändå stor på grund av det stora antalet bostäder som säljs.

– Prognosen för bostadsmarknaden är måttligt positiv, säger Hypos chefsekonom Juhana Brotherus.

Bostadspriserna steg i hela landet i enlighet med tidigare prognoser, men skillnaderna mellan olika regioner är fortfarande stora.

Deflation kyler ner ekonomin

Hypo förutspår att bostadspriserna i hela landet stiger med en procent både under 2016 och 2017.

En långsam inflation och en möjlig deflation kan däremot bryta tillväxten inom bostadsmarknaden.

Traditionellt sett kyls ekonomin ner på grund av deflation eller en inflation som är långsammare än förväntningarna.

– Om priserna sjunker med en eller två procent väntar inte konsumenterna med att köpa mjölk. Eftersom man på bostadsmarknaden agerar med stora skulder och stora summor kan man skjuta upp sitt köpbeslut och det leder till att ekonomins dynamik stelnar, säger Brotherus.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes