Hoppa till huvudinnehåll

Ilves: Estland och Finland kan promenera och tugga tuggummi samtidigt

Sauli Niinistö och Toomas Hendrik Ilves 17.5.2016 i Tallinn
Sauli Niinistö och Toomas Hendrik Ilves 17.5.2016 i Tallinn Bild: Yle / Gustaf Antell Sauli Niinistö,Toomas Hendrik Ilves

President Sauli Niinistö har diskuterat säkerhetsfrågor med Estlands president Toomas Hendrik Ilves. Niinistö betonade att Finlands strategi att föra dialog både med Nato och Ryssland har lyckats. Enligt Ilves har Ryssland tydligt påpekat att Estland aldrig kommer att behandlas på samma sätt som Finland.

När president Sauli Niinistös bilkortege körde in framför presidentens slott i Kadriorg var det en gladlynt president Toomas Hendrik Ilves som stod i solen och tog emot.

Estlands regering väntar på Sauli Niinistö
Estlands regering Estlands regering väntar på Sauli Niinistö Bild: Yle / Gustaf Antell estlands regering,Estland,Tallinn

De två presidenterna tycker olika i många viktiga frågor, men de professionella relationerna fungerar.

- Jag kan inte tänka mig något annat land som vi skulle ha närmare relationer till än med Finland, Det här statsbesöket har stor symbolisk betydelse, och det är det sista under min mandatperiod, sade Ilves då han öppnade presskonferensen.

Under mötet diskuterades mest säkerhetsrelaterade frågor. Bland dem president Niinistös besök i Washington tillsammans med övriga nordiska ledare.

Niinistö uttryckte sig fränt i en intervju

I går kväll gav Niinistö en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR där han lite fränt kritiserade dem som hela tiden frågar om Finland kommer till Estlands hjälp om det blir krig.

– Det frågas ofta om Finland kommer till hjälp, men vi hör aldrig erbjudandet att "vi hjälper också Finland". Den här inkonsekvensen förklaras med att det är vårt eget fel; om vi går med i Nato kommer vi att få hjälp. Det är som om vi har en plikt att hjälpa trots att vi är så korkade att vi inte är med i Nato.

Den kritiken har presidenterna inte diskuterat. Finlands eventuella Natomedlemskap lämnades också därhän.

- Jag tror att jag har träffat Ilves tio gånger. Vi vet vad den andra tycker.

Baltikum kontra Norden?

Det ökade svensk-finska försvarssamarbetet och det gemensamma nordiska besöket i Washington har lett till röster i Estland om risken att Finland och Sverige vänder Baltikum ryggen.

- Det är mänskligt att tänka att om jag tittar åt ett håll så har jag glömt det andra, men det är inte så diplomati och internationella relationer fungerar, säger Niinistö. Det handlar inte om ett nollsummespel utan om win-win. Det är det spelet vi försöker spela i Finland.

President Ilves var inne på samma linje.

- Jag tror inte att vårt nära försvarssamarbete med Lettland och Litauen påverkar attityderna mot Finland eller Sverige. I Estland och Finland kan vi samtidigt promenera och tugga tuggummi.

Senare på eftermiddagen tillade president Niinistö att esterna nu visar betydligt större förståelse för att Finland håller dialogen öppen både med USA och Ryssland. För ett par år sedan ifrågasattes hans kontakter med Ryssland, men nu är det definitivt annorlunda, sade Niinistö till Yles svenska nyheter.

- Jag tror att vi i dag är eniga om att dialogen måste fortsätta, sade han och påpekade att en fortsatt dialog med Kreml också var kontentan av mötet mellan president Barack Obama och de nordiska ministrarna i fredags.

"Vi måste gå tillbaka till det som EU ursprungligen handlade om"

Båda presidenterna uttryckte stor oro för EU:s framtid.

- Vi måste gå tillbaka till det som EU från början handlade om, våra värderingar. Det är fred och trygghet som är det viktigaste för individer, familjer och samhällen, sade Niinistö.

Ilves lyfte fram riskerna med att Storbritannien lämnar EU.

Det skulle betyda att vi förlorar ett land som tänker väldigt lika som vi, i synnerhet ifråga om handel.

Krigshistorien gör sig påmind

Under eftermiddagen lade Niinistö ner en krans vid minnesmärket för Finlandspojkarna - de 3 700 estniska frivilliga som stred för Finland under andra världskriget.

Bara 68 Finlandspojkar lever i dag. Av dem var 11 med vid kransnedläggningen.

Efter det lade Niinistö ner ytterligare en krans vid monumentet över segern i det estniska frihetskriget. Monumentet står vid Frihetstorget i centrala Tallinn. Där hade också ett par hundra ester och turister samlats för att ta vara på chansen att se Finlands president.

President Niinistö talade också på ett framtidsforum om innovation och företagande i Finland och Estland.

I morgon åker presidenten till Viljandi i södra Estland. Där besöker han först en skola. Efter det åker han till Ärma gård, president Ilves släktegendom.

Tillbaka i Tallinn möter han Finlandspojkarna för en längre stund än den korta ceremonin i dag.

Besöket avslutas med en mottagning på Finlands ambassad i morgon kväll.