Hoppa till huvudinnehåll

Många anmärkningar mot vindkraft i Malax

Två vindmöllor
Arkivbild. Två vindmöllor Bild: Yle/Sofi Nordmyr torkkola vindkraftpark

Många lämnade in anmärkningar mot vindkraftsplanerna i Malax kommun. Men eftersom anmärkningarna kom in till planläggningsöversikten för hela kommunen kan man inte göra något åt anmärkningarna.

- De måste lämnas in till rätt ärende. Främst kom anmärkningar mot vindkraftsplanerna i Sidlandet och i Molpe och Petalax, säger kommunstyrelsens ordförande Håkan Knip (SFP).

Det kom in 31 anmärkningar till planläggningsöversikten, främst angående vindkraftsplanerna i kommunen. En av anmärkningarna var insänd av en markägarförening med 100 medlemmar, de övriga av privatpersoner.

Kommunstyrelsen behandlade anmärkningar mot planläggningsöversikten vid sitt möte på måndagen.

Anmärkningar om boendemiljöer och trivsel

De flesta anmärkningar gällde delarna om vindkraftsparkerna i Sidlandet och Molpe-Petalax. Anmärkarna kräver att Malax kommun avslutar all planläggning av varje form av vindkraftsverksamhet i områden Sidlandet och Molpe-Petalax, eftersom de anser att dessa områden är totalt olämpliga för vindkraft.

De mest förekommande motiveringarna är att Miljöministeriet i december 2015 beslöt att ta bort områdena Sidlandet och Molpe-Petalax ur landskapsplanens etapplan II samt att jättevindkraftverken utgör en fara för flyttfåglar.

Man menar också att boendemiljön och trivseln skulle förstöras genom bland annat lågfrekvent buller och att man inte längre kunde jaga eller plocka bär och svamp i områdena.

Övriga motiveringar hänvisar till negativa hälsokonsekvenser, negativ inverkan på ekonomin och att det inte finns tillförlitlig kunskap kring effekterna då det saknas erfarenheter av vindkraftverk av den tilltänkta storleken.

Fungerar med nio vindkraftverk

Kommunstyrelsen kunde alltså inte komma med något bemötande eftersom anmärkningarna lämnats in till fel ärende. Men Knip säger att trots att vindkraftsparkerna i fråga tagits bort ur landskapsplanen finns det möjlighet att bygga upp till nio vindkraftverk i områdena.

De vindkraftsområden som är inritade i landskapsplanens etapplan II är områden som lämnpar sig för tio eller fler vindkraftverk. Utanför dessa områden är det ändå möjligt att placera vindkraftsparker med upp till nio vindkraftverk.

Hur många vindkraftverk man planerar i Sidlandet och Molpe-Petalax är lite osäkert just nu. Man började med 40 men har tvingats skära ner sedan det togs bort ur landskapsplanen.

- Lagstiftningen är lite luddig så vi väntar på klara besked, säger Knip.

Läs också