Hoppa till huvudinnehåll

Mårdhunden har nya knep i ejderjakten

Mårdhund.
Mårdhunden har ändrat sitt beteende för att jaga ejdern mer effektivt. Mårdhund. Bild: Julian Stratenschulte / EPA / All Over Press mårdhund

Ute i skärgården blir ejdern allt oftare ett offer för mårdhunden. De senaste 16 åren har mårdhundsbeståndet i Finland fördubblats.

Ejdern är allt mer utsatt. De senaste tio åren har antalet ådor minskat till den grad att det numera kan finnas tio gudingar till en hona.

Enligt jägarna i skärgården är en av orsakerna till artens utsatta läge faktumet att jaktmöjligheterna på rovdjuren som gillar ejder har begränsats. Olle Lerche, ordförande för jaktvårdsföreningen i Pargas är särskilt missnöjd att vårjakten förbjudits.

- Det här anser jag vara ett stort misstag. De skötte om att minska på beståndet av kråka, gråtrut, och framför allt mårdhund och mink som är de verkligt stora banditerna, säger Lerche.

Särskilt mårdhunden har vuxit kraftigt den senaste tiden. Under 2000-talet har mårdhundsbeståndet fördubblats, och i dag skjuts 170 000 mårdhundar varje år, enligt naturresursinstitutet Lukes.

Porträtt av Olle Lerche.
Olle Lerche. Porträtt av Olle Lerche. Bild: Yle / Peter Karlberg porträtt,olle lerche

Simmar mellan öarna

Jägarna har lagt märke till nya beteendemönster hos mårdhunden. Numera rör sig mårdhunden ofta mellan öarna i skärgården.

- Nu när man satt gps på vissa av dem har man konstaterat att de simmar mycket och gärna.

Enligt Lerche börjar mårdhundarna simma i samma skede då sjöfåglarna häckar och ådorna går upp för att lägga ägg.

- Det är helt klart ett beteende mårdhundarna lärt sig. Nu finns där ägg, så nu börjar vi simma från holme till holme, systematiskt och tömmer dem.