Hoppa till huvudinnehåll

Mycket skratt bakom elakt skrik i Snövit

Skådespelare Hanna Grandell som den elaka drottningen.
Skådespelare Hanna Grandell som den elaka drottningen. Skådespelare Hanna Grandell som den elaka drottningen. Bild: Teater Magnitude / Chris Senn teater magnitude,Snövit

Årets satsning av Teater Magnitude är klassikersagan Snövit. Söndagens premiär på Tryckeriteatern i Karis var en publiksuccé.

- Det gick jättebra. Det var rekord för Teater Magnitude, säger Hanna Grandell som spelar Snövits styvmor.

Skådespelare Hanna Grandell och regissör Emma Kullberg från Teater Magnitude.
Skådespelare Hanna Grandell och regissör Emma Kullberg. Skådespelare Hanna Grandell och regissör Emma Kullberg från Teater Magnitude. Bild: Yle / Christopher Marins teater magnitude

Det är ingen lätt uppgift att spela den elaka drottningen.

- Många har frågat varför jag spelar den elaka styvmodern. Jag är inte riktigt känd för att vara elak, men det gäller att ta fram den sidan i sig, säger Grandell.

Grandells bekanta har ändå inte fått ta del av ilskan och elakheten. Hon sparar de mörka sidorna till scenen.

- Det har varit roligt att få spela någon man inte alls är. Jag skriker på scenen.

Teater Magnitude med pjäsen Snövit på Tryckis scen i Karis.
Teater Magnitudes ensemble på Tryckis scen. Teater Magnitude med pjäsen Snövit på Tryckis scen i Karis. Bild: Teater Magnitude / Chris Senn tryckeriteatern,Snövit

Den ursprungliga berättelsen om Snövit skrevs av bröderna Grimm. Många är bekanta med Disneys version från år 1937. Teater Magnitude har gjort sin egen version av folksagan.

- Vi gjorde en egen version med två snövit och elva dvärgar, säger Emma Kullberg.

Pjäsen visas ännu tre gånger på Tryckeriteatern. Pjäsen lever och utvecklas konstant, berättar Teater Magnitudes regissör.

- Med det här gänget utvecklas pjäsen under varje föreställning. Det finns inte en föreställning som är lik den andra, säger Emma Kullberg.

Teater Magnitudes pjäs Snövit har två snövit på scenen.
På scneen finns två stycken Snövit. Här försöker den elaka drottningen bjuda på förgiftad choklad. Teater Magnitudes pjäs Snövit har två snövit på scenen. Bild: Teater Magnitude / Chris Senn tryckeriteatern,Snövit

Arbetet med pjäsen har pågått sedan hösten i fjol. Trots en lång och tuff process har övningskvällarna varit lekfulla och fyllda med skratt.

- Vi har lekt och fått spela ut för att hitta olika roller. Det har hjälpt alla att komma ut ur sina skal, säger Hanna Grandell.

Teater Magnitude är en del av föreningen De utvecklingstördas väl i Västnyland.

Föreställningar på Tryckeriteatern i Karis torsdag 19.5 klockan 18, lördag 21.5 klockan 16 och tisdag 24.5 kl. 18.

Läs också