Hoppa till huvudinnehåll

Norska firar Syttende mai med hunden i Borgå

Eli Møllebakken-Byman i Vålax, Borgå tillsammans med sin hund
Eli Møllebakken-Byman i Vålax, Borgå med sin hund Konrad Eli Møllebakken-Byman i Vålax, Borgå tillsammans med sin hund Bild: Yle/Sune Bergström hundägare

Eli Møllebakken-Byman trivs vid den vackra "Vålaxfjorden" i Borgå men längtar efter de snöklädda fjällen i Norge.

Hon kommer från Bardu, halvvägs mellan Narvik och Tromsö, en liten kommun med under 5 000 invånare på gränsen till Sverige. Som så ofta var det kärleken som fick Eli Møllebakken-Byman att komma till Borgå.

- Min man kom till Tromsö för att sommarjobba och jag mötte honom där. Efter det har det varit mycket Finland.

Familjen tillbringade alla somrar i mannens barndomshem vid Vålaxfjärden. När mannen gick bort för snart fyra år sedan fortsatte Eli att tillbringa somrarna där.

- Här var det sommar och semester och här njöt vi. Jag trivs mycket bra i Finland.

Norges nationaldag betyder mycket

Eli Møllebakken-Byman har arbetat som sjukskötare i Norge men också i Barnens by i Vålax. Problemet med arbeta i Finland är språket.

- Jag kan ju inte finska. Jag brukar säga att jag kan överleva i Finland men jag kommer att gå ner i vikt för jag kan bara enstaka ord.

Norges nationaldag Syttende mai betyder mycket för Eli.

- Det är vårt sätt att ta emot våren och sommaren. Man klär upp sig i folkdräkt. De flesta unga önskar sig en folkdräkt. Alla är glada, man viftar med flaggor och äter glass så mycket man vill.

På Fölisön i Helsingfors firar de norska medborgarna Syttende mai. Eli Møllebakken-Byman och hennes hund Konrad är inte på väg dit.

De firar Norges nationaldag i Vålax med vit snömostårta dekorerad i de norska färgerna, blåa blåbär och röda hallon.

Nationaldagsparad i Oslo
Norges nationaldag Syttende mai är en stor högtidsdag i Norge Nationaldagsparad i Oslo Bild: EPA/HEIKO JUNGE NORWAY OUT nationaldag