Hoppa till huvudinnehåll

Örterna sätter färg på Regnbågen

Marianne Lehtinen (boende på Regnbågen i Pernå) och Camilla Strandberg (avdelningsskötare på Regnbågen).
Marianne Lehtinen och Camilla Strandberg. Man kan se avdelningens örtlåda i bakgrunden. Marianne Lehtinen (boende på Regnbågen i Pernå) och Camilla Strandberg (avdelningsskötare på Regnbågen). Bild: Yle/Robin Halttunen örter,camilla strandberg

Viskvällar, bullbakning, en katt och så vidare. Exemplen är många på hur äldreboendet Hemgården i Pernå i Lovisa förgyller vardagen. Det senaste tillskottet är en örtodling.

När man bor på ett äldreboende är det lätt hänt att man vantrivs. En uppoffrande personal kan då vara guld värd.

Personalen på avdelningen Regnbågen vid äldreboendet Hemgården i Pernå har ordnat program och pyssel för de äldre. Nu är en örtodling aktuell.

- De flesta här är hemma från landsbygden, så de har haft en trädgård där de har fått odla. Det är konkret det här med att få röra i mylla och smutsa fingrarna, säger avdelningsskötare Camilla Strandberg.

Ändamålsenlig örtlåda

Örtlådan vid Regnbågen är egentligen ett långt projekt som har börjat redan förra året. Tanken är att låta de äldre komma närmare naturen.

Örter planterade vid Hemgården i Pernå.
Örter planterade vid Hemgården i Pernå. Bild: Yle/Robin Halttunen örter,hemgården i pernå
örter planterade av pensionärer
Odlingen har bara börjat ännu. Snart kommer det att fyllas på. örter planterade av pensionärer Bild: Yle/Robin Halttunen örter,hemgården i pernå

Örtlådan är dessutom ändamålsenligt konstruerad.

- Den är byggd så att man ska kunna sitta i rullstol eller på en stol och påta i jorden. Tanterna här har rensat ogräs förra veckan.

Största delen av örterna är inte ännu utplanterade, de finns fortfarande på ett fönsterbräde inomhus i väntan på varmare väder.

Viskvällar och annat skoj

Varmare väder väntar också Marianne Lehtinen på. Lehtinen bor på Regnbågen, och hon väntar på att få njuta av det som växer i örtlådorna.

- Det är roligt att ha något att titta på när sommaren kommer. Vi kan hoppa upp här i örtlådorna, det smäller så arma hårt när vi gör det, intygar Lehtinen med glimten i ögat där hon sitter i sin rullstol och tittar på örtodlingen.

Äldreboendet Hemgården i Pernå.
Hemgården i Pernå. Regnbågen är den del som är till vänster på bilden. Äldreboendet Hemgården i Pernå. Bild: Yle/Robin Halttunen ålderdomshem,örter,äldreboende,äldreboende

Örterna är inte det enda som personalen på Regnbågen har hittat på. Valborgsmässofest, påskhäxor och viskvällar hör till vardagen.

- Jag deltar nog i viskvällarna om jag bara kommer ihåg när de är. Det kan ju hända att någon kompis också deltar. Det brukar vara roligt, säger Lehtinen.

Viktigt med något extra

Att erbjuda något utöver den vanliga vården är något som många äldreboenden sysslar med.

- Något lite extra i vardagen är jätteviktigt, säger Marianne Lehtinen. Att få sätta händerna i mylla är vardag för många, och musik är något som äldre verkligen uppskattar. Senast satt här trettio av husets boende och lyssnade när vi hade en viskväll.

Katt sover i soffa
Yle Östnyland har tidigare berättat om katten Felix som bor på Regnbågen. Felix syster Molly bor på grannavdelningen Tallbo i samma byggnad. Katt sover i soffa Bild: Yle/Fredrika Sundén hemgården i pernå

Om ett och ett halvt år ska Hemgården, som Regnbågen hör till, flytta till Gråberg i Lovisa. Det ska ändå inte betyda att det lilla extra försvinner.

- Det finns nog aktiviteter på alla ställen och det kommer det att finnas också i Gråberg, säger Strandberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland