Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå vill ha pengar av staten för tågtrafiken

Y-tåget stannar på Sjundeå station.
Sjundeå kommun betalar nu för att tåget går till och från Sjundeå på vardagsmorgnar och -eftermiddagar. Y-tåget stannar på Sjundeå station. Bild: Yle/Minna Almark y-tåget

Sjundeå hoppas att staten ersätter kommunen för kostnaderna som kommunen har för tågtrafiken. Kommunstyrelsen vädjar om att finansministeriet beviljar Sjundeå pengar i en tilläggsbudget.

Det handlar om 300 000 euro i år och 400 000 euro nästa år. Sjundeå gjorde i snabb takt upp ett avtal med Helsingforsregionens trafik då det i höstas blev klart att Y-tåget skulle dras in.

Sjundeå motiverar anhållan med att det är en extra uppgift för kommunen att ordna tågtrafiken. Dessutom är de nuvarande tågförbindelserna till Sjundeå betydligt billigare för staten än tidigare.

Sjundeå betalar för andra kommuner

Sjundeå kommunstyrelse skriver i sitt brev till finansministeriet att det i regeringen Sipiläs regeringsprogram lovas att kollektivtrafiken inte ska försämras. Också andra än Sjundeåborna drar nytta av tågtrafiken.

Det innebär att Sjundeå betalar för det som andra kommuner utnyttjar, betonar kommunstyrelsens ordförande Merja Laaksonen (SFP) och kommundirektör Juha-Pekka Isotupa i skrivelsen.

Sjundeå gjorde ett underskott år 2015. Tågtrafiken är en betydande börda för kommunen. Men utan tågtrafik räknar kommunen med att många skattebetalare skulle lämna Sjundeå.