Hoppa till huvudinnehåll

Vem pratar du med när du mår dåligt?

Sekasin
Sekasin är en ny dramaserie om psykisk ohälsa. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Länk i slutet av artikeln. Sekasin Bild: Yle/Lotta Sjöberg sekasin

Varannan av oss upplever psykisk ohälsa under vår livstid - allt från ångest och social fobi till depression och psykos. Tyvärr är det allt för vanligt att det är svårt att hitta någon att prata med om sitt psykiska illamående. Vem pratar du med när du mår dåligt? Svara på vår enkät. #Sekasin

Var femte ung person lider av psykiskt illamående och har någon gång skurit sig själv. Varje år försöker 2000 finländare ta sitt liv av vilka var tredje gör ett nytt försök. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att studerande går till läkaren. 700 000 finländare äter psykofarmaka.

Som med det mesta i livet är kommunikation A och O också när det kommer till psykisk ohälsa. Men har vi någon att prata med? Vem pratar du med när du mår psykiskt dåligt? Svara på vår enkät och lämna gärna en kommentar.

Vem pratar du med då du mår psykiskt dåligt?

Du kan välja flera alternativ.

Vänner
25.3% (135 röster)
Partner
18.4% (98 röster)
Ingen
13.1% (70 röster)
Föräldrar
12.4% (66 röster)
Syskon eller annan familj
9.4% (50 röster)
Terapeut
8.1% (43 röster)
Anonymt på nätet
3.9% (21 röster)
Psykiater
3.9% (21 röster)
Skolpsykolog
2.3% (12 röster)
Annan, vem? Berätta i kommentarsfältet.
1.3% (7 röster)
Krisjour
1.1% (6 röster)
Lärare
0.8% (4 röster)
Antal avgivna röster: 533

Har du det tungt eller har bekymmer kan du tala med professionella handledare i Sluta panta-chatten varje måndag, tisdag och fredag klockan 19.00-22.00.

Denna artikel är en del av #Sekasin - ett projekt där Yle lyfter upp psykisk ohälsa. Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.