Hoppa till huvudinnehåll

"Aalto världens bästa designskola, men Helsingfors långt ifrån modestad"

Designstuderande Rolf Ekroth
Modehuset Dior tyckte att Rolf Ekroths kollektion var intressant. Designstuderande Rolf Ekroth Bild: Yle/ Karin Filén designer

- När jag var i Frankrike träffade jag deras kulturminister, och då presenterade tävlingens arrangör mig och sa: Han kommer från världens bästa skola just nu, och det är Aalto-universitetet i Finland!

Vi har ingen industri. Vi har jättefå märken. Ingen marknadsföring. Så det är ganska många steg tills vi blir en riktig modestad.
― Rolf Ekroth

Rolf Ekroth berättar om när han för snart en månad sen var finalist i en av de mest uppskattade modedesigntävlingarna i världen, Hyères Fashion Festivalin Grand Prix. Bland annat modehuset Dior fick där upp ögonen för Helsingforsbon.

- De sa att de tyckte massor om vad jag hade gjort, att de var intresserade och att vi skulle talas vid i framtiden.

År 2012 och 2013 vann huvudämnesstuderandena i mode vid Aalto-universitetet en av de mest uppskattade modedesigntävlingarna i världen, Hyères Fashion Festival Grand Prix. År 2015 och 2016 kom tre av tävlingens tio finalkollektioner från Aalto-universitetet.

"Helsingfors långt ifrån modestad"

Helsingfors vill bland annat genom designveckan Helsinki New, som börjar på fredag, och Helsinki Fashion Week etablera sig som modestad. Enligt Ekroth är vi ändå ganska långt från målet.

- Vi har ingen industri. Vi har jättefå märken. Ingen marknadsföring. Så det är ganska många steg tills vi blir en riktig modestad.

Är det någon nytta med evenemang som till exempel Helsinki New, som Helsingfors stad är med och arrangerar?

- Det är klart att det hjälper, i och med att det kommer en massa människor till Helsingfors då. Men det behövs pengar och folk som vågar satsa på klädindustrin. Det är inte den lättaste industrin.

Designstuderande Rolf Ekroth håller upp en av sina kreationer.
Rolf Ekroths kläder är inspirerade av idrottskläder. "Färggrannt, sporttyger, jag blandar olika tyger och syr ihop dem på intressanta sätt." Designstuderande Rolf Ekroth håller upp en av sina kreationer. Bild: Yle/ Helena von Alfthan design

Många viktiga ögonpar ute i modevärlden är just nu riktade mot Helsingfors, så järnet är just nu varmt, om man tänkte sig att smida.

Enligt Ekroth är det här tack vare Aalto-universitetet, som utbildar designers som väcker stor uppmärksamhet ute i världen. Av vilka han själv alltså är en.

- Om två veckor ska jag åka till Paris och tala med några människor om framtiden, säger han kryptiskt.

Aalto på toppen

Enligt Ekroth är en av orsakerna till Aalto-universitetets framgångar att de studerande har lärt sig att våga tro på sig själva. Det började när de första segrarna i internationella tävlingar kom.

- Vi började tro på att det är möjligt att vi är på toppen. Det är en väldigt positiv anda i skolan och vi jobbar hårt. När man ser att klasskamraterna gör otroliga kollektioner finns också ett tryck att göra ännu bättre. Det är ett positivt tryck som bara växer.

Det är en väldigt positiv anda i skolan och vi jobbar hårt. När man ser att klasskamraterna gör otroliga kollektioner finns också ett tryck att göra ännu bättre.


Rolf Ekroth nämner den årliga modeshowen Näytös, där huvudämnesstuderande i mode vid Aalto-universitetet visar vad de har skapat. Årets visning kommer enligt Rolf Ekroth att vara fenomenal.

- Från julen till maj tar man nästan inga pauser utan jobbar bara på kollektionerna. Jag är jätteledsen över att jag inte hann vara med i år, på grund av Hyères-tävlingen. Men den var ännu viktigare!

Näytös 16 äger rum på Kabelfabriken i Helsingfors den 25 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen