Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare vill förbjuda fårfarmaren i Lojo att äga djur

Lamm hemma hos Elisabet Lundström i Sibbo.
Fårfarmare står åtalad för djurplågeri i Lojo. (Djuren på bilden har inget med fallet att göra). Lamm hemma hos Elisabet Lundström i Sibbo. Bild: Yle/Stefan Paavola elisabet lundström

Åklagaren kräver att ägaren till en fårfarm i Lojo ska totalförbjudas att äga djur. På måndagen (16.5) inleddes behandlingen av ett fall av grovt djurplågeri i Västra Nylands tingsrätt i Lojo, där fårfarmaren åtalas för grovt djurskyddsbrott.

Förutom ägaren står också två andra personer åtalade i fallet. De två andra åtalade är ägarens bror och en anställd vid gården.

De som står till svars åtalas för att ha undanlåtit att sköta om djuren och ge dem mat. De åtalade ska också ha struntat i om djuren haft några sjukdomar. Fårens ull har inte heller klippts som sig bör.

Åklagarens straff yrkan för den anställda vid gården är fyra års djurskötselförbud. Åt brodern kräver åklagaren ett tre år långt djurskötselförbud.

Personerna åtalas också för miljöskyddsbrott. På gårdens område har det lämnats bland annat djurkadaver och annat skräp.

De åtalade förnekar till alla åtal.

Slutplädering i fallet ska hålls fredagen den 27 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland