Hoppa till huvudinnehåll

Finland undkommer EU-kommissionens ekonomiska styrning

Senatstorget i Helsingfors
Senatstorget i Helsingfors Senatstorget i Helsingfors Bild: Yle senatstorget

Finland undkommer EU-kommissionens ekonomiska styrning. EU-kommissionen meddelade i dag att kommissionen inte tänker blanda sig i hur Finland sköter sin ekonomi.

Trots att det ser ut som om Finlands skuld överskrider gränserna för EU:s stabilitets- och tillväxtavtal uppfyller Finland ändå avtalets krav, uppger EU-kommissionen.

Italien och Belgien är i samma situation som Finland.

Däremot omfattas sex länder av det som kallas "förfarandet vid alltför stora underskott" - bland dem Frankrike, Spanien och England.

Det första steget i förfarandet är att EU-kommissionen utfärdar en rekommendation till länderna och uppmanar dem att få bukt med sitt underskott.

Social- och hälsovårdsreform och lokala avtal

Trots att det inte blir något specialförfarande i fråga om Finland kommer kommissionen med en del rekommendationer. EU vill att Finland skär ner utgifterna med 0,5 procent av BNP i år och 0,6 procent nästa år.

Kommissionen anser vidare att social- och hälsovårdsreformen borde bli av samtidigt som den offentliga skulden och den offentliga sektorns underskott skärs ned.

Andra rekommendationer är att det ska bli lättare att ingå lokala avtal och att det ska bli mer attraktivt att ta emot arbete. Dessutom borde sysselsättningen bland invandrare öka. Kommissionen vill också öka flexibiliteten inom arbetslivet för att förbättra konkurrenskraften.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes