Hoppa till huvudinnehåll

Full fart inför Stafettkarnevalen

Elever från Korsholms högstadium tränar inför Stafettkarnevalen.
Elever från Korsholms högstadium tränar inför Stafettkarnevalen. Elever från Korsholms högstadium tränar inför Stafettkarnevalen. Bild: Yle/Anna Ruda korsholms högstadium,Stafettkarnevalen

På fredag klockan halv två drar Stafettkarnevalen i Vasa i gång. Arrangörerna räknar med ungefär 8 000 deltagare från över 200 skolor. Hejarklackarna brukar bestå av ungefär 4 000 elever.

På Karlsplan i Vasa är det bråda dagar. Där ska fotbollsmålen och avbytarbänkarna flyttas bort och hela Stafettkarnevalen in.

Fler österbottniska lågstadier deltar i Stafettkarnevalen i år än tidigare år medan antalet högstadielag är lite färre.

- Till tolv gånger 80 meter för lågstadier har 30 fler lag anmält sig i år jämfört med förra året i Helsingfors, säger tävlingsledaren Inger Nabb.

12 000 elever

Dessutom räknar arrangörerna med ungefär 4000 elever i hejarklackarna. På Karlsplan ryms det förutom deltagarna också drygt 1 000 personer i publiken.

För att allt ska fungera behövs det närmare 300 talkoarbetare. Det handlar bland annat om att sköta övervakningen på planen, växlingskontrollanter, försäljning och inkvarteringen.

- Vi tror att vi har allt som behövs nu. Lite fler försäljare kunde vi ha, säger Nabb.

En hel del talkoarbetare kommer från skolorna.

- Novias studerande ska sköta första hjälpen, studerande från Vasa yrkesinstitut ska sköta säkerheten och Folkhälsan från Norrvalla ska ta hand om uppropen. Dessutom ställer många föräldrar upp och aktiva från VIS, säger Inger Nabb.

I ett drygt år har man planerat Stafettkarnevalen i Vasa. Vasa Idrottssällskap, VIS, står för de lokala arrangemangen.

- Ur VIS synvinkel tycker vi att det är fint att karnevalen kunde komma hit till Vasa så att vi får visa upp idrottsglädjen som Stafettkarnevalen sprider, säger Tom Gullberg från VIS.

Inger Nabb och Tom Gullberg.
Inger Nabb och Tom Gullberg. Inger Nabb och Tom Gullberg. Bild: Yle/Anna Ruda vasa idrottssällskap,Tom Gullberg,Stafettkarnevalen,Vasa,Österbotten

Renovering av Olympiastadion

Olympiastadion i Helsingfors renoveras och därför flyttar Stafettkarnevalen ut för tre år. Stafettkarnevalen ordnas i Esbo 2017 och i Åbo 2018.

- Det är klart att oberoende vilken organisation man har så kunde man ju köra den flera gånger när det en gång är i gång. Här har man velat sprida på Stafettkarnevalen och vi hoppas att det syns i åbolänningarnas deltagande om två år, säger Nabb.

Nabb säger att Stafettkarnevalen blir en öppnare tävling på Karlsplan och publiken ser mer eftersom den inte är instängd i Olympiastadion. Det blir också enklare att röra sig runt planen.

- Men Stafettkarnevalen hör hemma på Olympiastadion, säger Nabb.

Karlsplan i Vasa.
Karlsplan i Vasa. Karlsplan i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,karlsplan

Krutkällarvägen avstängd

Med så här många deltagare och publik kommer Stafettkarnevalen att märkas i stan. Alla svenskspråkiga skolor fungerar tillexempel som inkvartering och kring Karlsplan kommer Krutkällarvägen att vara avstängd.

Publiken ska parkera på Travbanan, dit man svänger in från Strandvägen vid infarten mittemot bygget av nya fotbollsstadion.

- Jag tycker att Vasaborna ska promenera till Karlsplan eller ta cykeln, istället för att ta bilen, säger Gullberg.

En del av gatustafetten kommer att springas längs Strandvägen på fredag ungefär mellan klockan 17.00 och 18.00 och på lördag ungefär mellan klockan 14.00 och 15.30.

Läs också

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen