Hoppa till huvudinnehåll

Gatustafetten på Stafettkarnevalen

Gatustafetten är den tyngsta stafetten av alla. Men det stör inte barnen som springer. I början löpte endast pojkar gatustafett, men från 2013 har också flickor på andra stadiet fått springa gatustafetten.

Från början var det endast pojkar som löpte i terrängen. Stafetten löptes av pojkar från lågstadiet (stora och små skolor i skilda tävlingar), högstadier samt gymnasier och fackskolor. I synnerhet när de stora lågstadieskolorna startar är det trångt.

I terrängen står killarna och väntar då gatustafetten börjar. Det finns inget annat att göra än att stretcha och värma upp sig tills kamraterna kommer.

Sträckorna är olika långa, vissa med uppförsbackar, vissa neråt, och den sista sträckan på stadion kan vara avgörande om många löper jämnt.

Vöra samgymnasium är favoriten i gatustafetten för gymnasier 1988. Och man löper starkt. Men Vöråkillarna blir slagna av Borgå gymnasium, som tar sin första gatustafettmedalj någonsin. Gymnasiet Lärkan förvaltar sin tradition att man inte behöver skynda sig så mycket.

Borgåpojkarna sammanfattar sin dröm efter segern: "Jos saisi kerran kuussa" (Om man skulle få en gång i månaden).

Nittio pojkar i lågstadieklasserna startar 1988. I startens trängsel är det svårt att hushålla med krafterna, som behövs på de långa banorna mellan 670 och 840 meter. Lagmans från Jakobstad vinner överlägset för andra året i rad. Och i de små skolornas klass är det Harrström från Korsnäs som vinner.

Högstadiepojkarnas gatustafett 1990 börjag med en lång etapp som löps i duggregn. Sursik kommer först in på stadion, men Kyrkslätt och Vasa går förbi. Kyrkslätt vinner, Vasa får silver och Sursik brons.

Sedan ser vi lågstadiepojkarna löpa i terrängen. Yttermark vinner de stora skolorna och Harrström, Korsnäs de små skolorna igen.

Och så är det finalen i gatustafett 1990 för gymnasie- och fackskolor. Här är Vöra samgymnasium favoriten igen. Och Vörå löper starkt, vinner och gör karnevalrekord med tiden 12:06:42. Borgå blir tvåa, Nykarleby trea.

Kråkö vinner 2000 som en klar etta från de små lågstadierna. Som en bra tvåa kommer Dalsbruk och på tredje plats Forsby. I de större lågstadiernas gatustafett deltog hela 111 lag. Purmo hade satsat mycket och det ledde till en seger före Övermalax och Seminarieskolan.

Från gymnasiernas gatustafett 2000 fattades förra årets vinnare, Ekenäs. Trots det blev tävlingen hård. Segraren bland gymnasierna blev Vörå med en knapp sekund före Karleby. På en tredje plats kom Grankulla.

I det första klippet börjar vi med lågstadier, småskolor, där tre österbottniska skolor tar medaljer. Jacob Svedman från Pjelax, Närpes löper förbi Rejpelt på stadion. Rejpelt tar silver och Petalax brons.

När de stora lågstadieskolorna startar är det trångt med 134 lag som löper iväg. Kyrkfjärden från Ingå vinner. Det är inget fel på att vinna, menar pojkarna. Blomängen från Helsingfors och Oxhamn från Jakobstad tar också medalj.

Sällan har det varit så jämnt och starkt då en mängd killar löper in på stadion. Ett fjärde stafettkarnevalsrekord slås då Kristinestad vinner med 8:21:5.

Från 2013 har också flickor på andra stadiet fått springa gatustafetten.

Läs mera:

En tidsresa med stafettkarnevalen – från växlingsdramatik till hejarklacksjubel

Stafettkarnevalen är en unik tillställning där alla skolor i Svenskfinland deltar i löptävlingar tillsammans. Den första Stafettkarnevalen ordnades 1961. Men karnevalen handlar inte bara om att springa och växla. En lika viktig tävling utspelar sig på läktarna. Löp med oss genom Stafettkarnevalens många tävlingar och decennier.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.