Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen hängmatta med dekorationer i makramé

Två trender som fortfarande håller i sig är ombréfärgningen och makraméknytandet. Här har jag skapat en produkt som förenar dem båda och förgyller inredningen inne eller ute.

Att göra sin egen hängmatta är inte svårt alls, men vill man dessutom dekorera den med makraméknutar får man räkna med lite mer möda innan den är klar. Välj själv om du gör en enklare variant med bara tyg och rep eller om du satsar på både egna upphängningsband och dekorationsfransar. Det här är ett pyssel som man dessutom bra kan göra utomhus i sommar om man så vill. Den totala belöningen och njutningen kommer sen när man får lägga sig ner i sin alldeles egen hängmatta i precis den färg man själv valt och gjort.

Du behöver:

linnetyg 100 x 250 cm.
tygfärg
salt
handskar
matsked
pinne att röra om med
balja att färga i
makramésnöre
gummiband
anslagstavla
nålar
tejp
sax
träkulor
rundstav
4 metallringar
2 karbinhakar
upphängningsrep

Närmare instruktioner för hur du knyter de tre olika makraméknutarna som behövs för denna hängmatta, dvs. lärkhuvud, halvslag och makraméknuten/slätknuten hittar du i instruktionsvideona i den här artikeln.

Så här gör du:

1. Klipp till linnetyget i önskad storlek. Jag klippte 94 cm x 250 cm. Tänk på att linnetyget krymper rejält!

2. Tvätta tyget innan färgning. Vrid ur men låt det vara vått.

3. Blanda till textilfärgen enligt anvisningarna på paketet. Ofta ska man tillsätta salt i lösningen.

4. Om du vill göra en ombréfärgning som jag gjorde, alltså starkare färg i kortändorna och svagare in mot mitten, så viker du tyget dubbelt med kortändorna mot varandra och håller mitten (alltså vecket) helt ofärgat.

5. Doppa ner ca 5 -10 cm i färgbadet och häng upp resten av tyget ovanför baljan. Mata ner lite mer tyg med ca 10 minuters mellanrum för att få gradvis färgning. Jag gjorde totalt 6 olika graderingar. Doppa till sist lite mer av tyget bara lite grann i färgbadet. Vrid ur och skölj bort resterande färg. Häng upp för att torka. De färgade ändorna ska hänga lägre än mitten.

ombre
Ombréfärgning ombre Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

6. Medan tyget torkar kan man passa på att knyta upphängningsbanden och dekorationsfransarna till kortändorna.

7. Klipp till 4 st makramérep som är minst 8 ggr så långa som den slutliga längd du vill ha på uppläggninsbanden.

8. Ta ett av repen och mät ut mitten. Knyt ett lärkhuvud runt en metallring. Här hittar du en instruktionsvideo hur man gör ett lärkhuvud.

9. Gör samma sak en gång till bredvid det första repet. Välj nu vilken sida av lärkhuvudena du vill ha uppåt.

lärkhuvud
Två lärkhuvuden runt ringen lärkhuvud Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

10. Nysta upp tråden längst till vänster i ett nystan som du spänner ihop med ett gummiband och likadant med tråden längst till höger. Då är det lättare att arbeta. Man matar fram mer tråd från nystanen vartefter. De två mittersta trådarna får ligga på bordet. De kallas kalvtrådar och dem knyter man runt i fortsättningen.

11. Knyt enkla halvslag växelvis från vänster och höger sida om de två kalvarna i mitten. Här hittar du instruktionsvideo på hur du knyter halvslag.

12. När du har fått ihop ett minst 50 cm långt band fäster du två nya trådar med lärkhuvuden bredvid den första starten och så knyter du ett till likadant band bredvid det första från ringen.

enkelt halvslag
Upphängningsbanden knyts med enkla halvslag växelvis från vänster och höger. enkelt halvslag Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

13. Nu har du en ring med två band. Då tar man den andra ringen och gör likadant. Det här blir upphängningsbanden som fästs i rundstaven i vardera kortsidan.

14. Gör dekorationsfransarna enligt beskrivningen nedan.

Så här gör du dekorationsfransen:

A. Min hängmatta ska bli 80 cm bred så då ville jag ha fransen 80 cm bred. Till det behövs en 90 cm lång bit av makramébandet.

B. Knyt två knutar i ändorna av bandet med 80 cm mellan.

C. Det är bra att ha ett knytningsunderlag. Tyvärr var min anslagstavla bara 60 cm men det går bra ändå när jag tejpar fast ändorna 10 cm utanför tavlan på vardera sidan. Nåla fast bandet med jämna mellanrum.

D. Klipp till 36 makraméband som är 2 m långa.

E. Mät ut mitten på varje band och fäst dem med lärkhuvuden med jämna mellanrum på det vågräta bandet (80 cm långt). Nu finns det 36 kalvar (dubbla band) att knyta med.

makrame
Knyt fast 36 dubbelvikta band med lärkhuvuden. makrame Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

F. Jag började med en rad med makraméknutar, även kallade slätknutar. Knutna med fyra band. Hur du knyter denna knut hittar du instruktionsvideo på här.
tejpning
Tejpa ändorna så går det lättare att trä dem igenom kulorna. tejpning Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

G. Nästa varv ville jag ha träkulor så då lämnade jag de två första banden och tog de två följande och tejpade ihop ändan på dem för att trä på en träkula. Ibland kan det behövas att man klipper en spets på tejpändan. Placera träkulan ett par cm under slätknutsraden. Lämna de två följande banden och tejpa ihop ändan på de två nästa och trä på en ny träkula. Fortsätt så varvet till slut. Det blir 17 träkulor totalt. De två sista banden lämnas utan kula som i starten.
makrame
Träkulor på dekorationsfransen. makrame Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

H. Klipp nu bort alla tejpbitar så att banden blir fria att knytas med igen.

I. Börja från vänster igen och ta de fyra första banden och knyt tre slätknutar efter varandra på rad lodrätt.

J. Ta följande fyra band och gör likadant. Fortsätt så raden ut.

K. Börja från vänster igen. Lämna de två första banden och knyt en slätknut med följande fyra. Fortsätt så varvet ut. De två sista banden blir utan knut precis som i början.

L. Börja från vänster igen med de fyra första banden och knyt tre slätknutar på rad efter varandra med de samma fyra banden. Ta nästa fyra band och gör likadnat. Fortsätt så varvet ut.

M. Ta nu de två första banden och knyt ihop dem med en helt vanlig knut. Ta de fyra följande och knyt ihop dem med en vanlig knut. Fortsätt varvet ut.

N. Lämna så långa fransar som du vill ha, gärna minst 20 cm och klipp fransranden jämn.

makrame
Färdig dekorationsfrans makrame Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

15. Gör två likadana dekorationsfransar.

16. Såga till två rundstavar som är minst 3,5 cm i diameter och 100 cm långa. Borra ett 8 mm (eller anpassat efter tjockleken på dina band) stort hål i vardera ändan, ca 5 cm från slutet.

17. Sy nu själva hängmattan. Stryk tyget och fålla långsidorna först.

18. Vik och sy kanaler i vardera kortsidan anpassade efter tjockleken på din rundstav. Sy med dubbla sömmar med ca 0,5 cm emellan för att stärka ytterligare.

makrame
Sy fast dekorationsfransarna för hand. makrame Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

19. Sy nu fast dekorationsfransarna på undersidan i vardera kortsida. Jag sydde fast dem för hand men stärkte sömmarna i början och slut på symaskin.

20. Tejpa ihop ändorna på upphängningsbanden, alla fyra tillsammans.

rundstav
Tejpa ihop de fyra trådarna och trä dem igenom hålet i rundstaven. rundstav Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

21. Trä rundstaven genom kanalen i hängmattan. Trä det ihoptejpade upphängningsbandet genom hålet i ändan av rundstaven. Dra åt hårt och gör en knut. Ta bort tejpen. Låt banden hänga kvar som fransar och klipp dem jämna. Knyt fast det andra upphängningsbandet i andra sidan.

22. Gör likadant på andra kortsidan.

23. Sätt en karbinhake i vardera metallögla så är det lätt att hänga upp och ta ner hängmattan.

hängmatta
Hängmattan upphängd. hängmatta Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program)

24. Knyt fast två metallringar i träd med passligt avstånd emellan och haka upp hängmattan.
25. Häng, vila och njut av sommaren! Det har du förtjänat!
Lee Esselström
Lee i hängmattan Lee Esselström Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö (tv-program),Hängmatta,Lee Esselström
  • Tio personer vill bli bildningsdirektör i Lappträsk

    Både Lovisa- och Borgåbor bland de sökande.

    Ansökningstiden för bildningsdirektörstjänsten i Lappträsk gick ut på måndag vid middagstid. Bland de sökande finns bland annat Borgåbor, Lovisabor och intresserade från huvudstadsregionen.

  • USA skär ned på antalet visum till ryssar

    Inga nya visum utfärdas fram till den 1 september.

    USA upphör att bevilja visum åt ryska medborgare för nio dagar från och med onsdag. Därefter kommer man att kraftigt skära ner på antalet visum som utfärdas till ryssar.

  • Sipilä: Rätten till liv viktigare än rätten till integritet

    "Måste identifiera dem som missbrukar systemet"

    Politikerna måste anstränga sig över partigränserna för att få den planerade underrättelselagstiftningen i kraft, säger statsminister Juha Sipilä (C). Han uttalade sig på ett ambassadörsmöte i Helsingfors i dag.

  • Statsminister Juha Sipilä besöker Åbo

    Statsminister Juha Sipilä besöker Åbo.

    Sipilä har tänt ett ljus till minnet av offren till fredagens knivattack, samt träffat representanter från stadsledningen.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid