Hoppa till huvudinnehåll

Här får du hjälp på svenska

Sekasin
Våga be om hjälp. Sekasin Bild: Lotta Sjöberg #sekasin

Ibland har man problem som man måste få prata om och släppa ut. Det finns många ställen man kan vända sig till. Välj det som passar dig.

Oscar Ohlis jobbar med att hjälpa unga på nätet. Hans första tips är att man går till skolkuratorn eller den lokala hälsostationen, om det känns okej.

- Men om man vill vara anonym så kan man använda sig av onlinetjänsterna, säger Oscar Ohlis som är enhetschef på UngInfo och De Ungas Akademi som sköter chatten Sluta Panta.

Speciellt om man bor i en liten by kan det kännas skönt att få vara anonym, och hela Svenskfinland är ju faktiskt lite som en by. Ibland känns det som att alla känner alla.

- Om något känns som en pinsam grej eller något du inte vill prata om face to face så är väldigt lätt att hitta på ett nick och skriva en fråga.

Tillsammans med Oscar har vi listat olika ställen där du kan få hjälp.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Ring krisjouren för unga

Helsingforsmissionen har en krislinje för unga som vem som helst kan ringa. Det spelar så klart ingen roll var man bor. Här kan du kolla när jouren är öppen. Det går också att besöka och maila krisjouren för unga.

Chatta med Sluta Panta

Sluta Panta är framför allt en chat. Här kan du några kvällar i veckan dyka upp och chatta anonymt tillsammans med andra och enskilt med professionella handledare. Snacket kan handla om relationer, hälsa, framtidsplaner eller vad som helst.

Sluta grubbla med Fråga.fi

Fråga.fi är en frågespalt på nätet. Här kan du ställa en fråga om allt mellan himmel och jord. Personalen från UngInfo svarar på frågorna tillsammans med kunniga experter.

Decibel har svar på alla frågor

På den österbottniska sajten Decibel.fi kan du helt anonymt ställa en fråga som sedan får svar av en expert. Sajten är väldigt populär och man kan tillbringa en hel del tid med att sitta och läsa frågor som redan fått svar.

Maila Regnbågsankan

Som HBTIQ-person kan det vara svårt att hitta någon som verkligen förstår ens problem. Om du vill ställa hbtiq-frågor så kan du maila Regnbågsankans jourmail: regnbagsjour@gmail.com.

Fråga prästen

Fråga prästen är ett ställe där unga kan ställa frågor om kyrka, kristen tro och kristet liv.

Kyrkans samtalsjour

Kyrkan har också en svenskspråkig samtalsjour som folk i vilken ålder som helst kan ringa. Man kan också kontakta jouren genom att chatta, skicka meddelanden eller vanliga brev.

Ibland behöver man en riktig människa

Trots att det är enkelt och naturligt att få hjälp via nätet så behöver man ibland en riktig människa.

- Onlinetjänster är bra men de ersätter inte en riktig människa varje gång. Ibland kanske det bästa är att träffa någon och diskutera, säger Oscar Ohlis.

Snart kan du få hjälp med app

Ett problem är faktiskt att det finns så många olika ställen att få hjälp på att det kan vara svårt att få koll på alla.

- Vi samarbetar bra i Svenskfinland, men man borde få alla samlade på samma plats. Vi håller på och utvecklar en app som heter Ungas stöd i mobilen, säger Oscar Ohlis.

Tanken är att du fyller i dina problem och sedan funderar appen ut var du kan få hjälp. Den kommer att lista nationella stödtjänster och de som finns i huvudstadsregionen och Nyland och blir antagligen klar till sommaren.

Psykiska problem är inte konstigare än pollenallergi

Oscar Ohlis tycker att ungdomar har en mycket bättre inställning till psykisk ohälsa än tidigare generationer. Visst finns det ännu tabun, men de blir allt färre. Det hjälper till exempel att så många kändisar vågar tala ut om sina problem.

- Psykisk ohälsa ska inte vara värre än att vara förkyld eller ha pollenallergi. Det är en sjukdom. Det är inte värre än något annat, säger Oscar Ohlis.

#Sekasin är ett projekt där Yle lyfter upp psykisk ohälsa. Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.

Artikeln har uppdaterats med fler tips på stödtjänster.