Hoppa till huvudinnehåll

Jean Sibelius kom till Hangö för att festa

En bergsklippa med utsikt över hav.
Hangö har lockat med sitt öppna hav och sina solvarma klippor. En bergsklippa med utsikt över hav. Bild: Petra Thilman / Yle Hangö,parkbergen i hangö

Tonsättaren kom till sommarstaden för att få ro från sin gravida fru, konstnären Venny Soldan-Brofeldt vandrade naken på stugan i Tvärminne och sångaren Georg Malmstén lät Hangö inspirera till en av sina folkkäraste valser.

Hangö har alltid varit pop bland kultureliten.

Nu kan man bekanta sig med de kända besökarna på en utställning på Hangö museum.

På utställningen Där hav och land möts – Kända kulturpersonligheter i Hangö har man samlat en hel hop kända namn som under årens lopp haft en förkärlek till den vackra sommarstaden.

Hangö museum.
Hangö museum på Nycandergatan bjuder på ny utställning. Hangö museum. Bild: Yle/Christopher Marins Hangö,hangö museum

Hangö lockade med såväl ro som fest

"Var det en dröm, att ljuvt en gång jag var ditt hjärtas vän? Jag minns det som en tystnad sång, då strängen darrar än.". Poeten Josef Julius Wecksells vackra ord tonsattes av Jean Sibelius sommaren 1902 i Hangö.

Sibelius kom då till Hangö för att få lite lugn och ro.

Fotografi av Jean Sibelius.
Jean Sibelius kom till Hangö för att släppa loss. Fotografi av Jean Sibelius. Bild: Hangö museum jean sibelius,fotografier

- Hans fru Aino var gravid och kände sig lite nere. Visst höll han också till i Tvärminne, han såg bland annat till att skaffa byns första piano. Men han kom in till Hangö för att festa emellanåt, berättar t.f. museichef Laura Lotta Andersson.

Orsaken till att tonsättaren hittade till Finlands sydligaste stad var att den var ett populärt tillhåll för kulturutövare.

T.f. museichef Laura Lotta Andersson
T.f. museichef Laura Lotta Andersson säger att Hangö fortfarande lockar konstnärer. T.f. museichef Laura Lotta Andersson Bild: Yle/Christopher Marins t.f. museichef laura lotta andersson

- Hangö har varit en plats där konstnärer samlats ända sedan staden grundades och det gäller fortfarande. Det finns en hel uppsjö av konstnärer här ännu i dag, säger Andersson.

Många av kulturpersonligheterna har ändå valt att hålla sig utanför centrala Hangö och har istället tillbringat tid i till exempel i Tvärminne och Lappvik.

- Där fick de vara i fred och behövde inte beblanda sig desto mera med badinrättningens gäster, förklarar Andersson.

Vandrade omkring nakna vid stugan

Förutom Sibelius så trivdes även konstnären Venny Soldan-Brofeldt och författaren Juhani Aho vid Hangös solvarma klippor.

- De hade en stuga i Tvärminne där Soldan-Brofeldt målade och Aho fiskade och seglade, säger Andersson.

Paret tyckte dessutom bäst om att vandra omkring nakna när de var på stugan. Det var inte alltid helt uppskattat bland lokalinvånarna.

- De tyckte det var lite konstigt, men Soldan-Brofeldt och Aho var i och för sig inte de enda som var naturister. Det fanns flera bland de så kallade borgarna som var det, berättar Andersson.

Staden inspirerade till vals

En man som lät Hangö inpirera den egna musiken var sångaren Georg Malmstén som skrev en sång i stadens ära.

- Han var i Hangö och spelade i början av 1930-talet och komponerade Hangövalsen som kom att bli mer eller mindre stadens signaturlåt, berättar Andersson.

Georg Malmstén
Georg Malmstén sjöng vackert om Hangö. Georg Malmstén Bild: Yle/Ruth Träskman georg malmsten

På utställningen kan man också bekanta sig med kläder från olika årtionden och stadens filmhistoria.

Historiska kläder vid Hangö museum.
Historiska kläder visas upp på utställningen. Historiska kläder vid Hangö museum. Bild: Yle/Christopher Marins historiska klänningar,historia,kläder

- Tauno Palos och Ansa Ikonens första gemensamma film Alla älska spelades in i Hangö. Suomifilmis vd Risto Orko hade en stuga här så det var väl tack vare honom, konstaterar Andersson.

Utställningen på Hangö museum på Nycandergatan 4 i Hangö pågår fram till 16 oktober.