Hoppa till huvudinnehåll

Kasvios notering till historien – Koski slog 23 år gammalt rekord

Matias Koski.
Matias Koski simmade in sig i historieböckerna. Matias Koski. Bild: EPA Matias Koski

Matias Koski bommade en EM-medalj – men strök Antti Kasvios namn ur rekordböckerna. Den blåvita simikonens finländska rekord på 200 meter frisim är förpassat till historien.

Matias Koski gick ut tufft i onsdagens EM-final på 200 meter frisim. Han låg på medaljplats efter halva distansen, men under den tredje längden kroknade finländaren och tappade mark.

En vass spurt tog honom tillbaka in i medaljkampen, men han missade bronset med en halv sekund. James Guy tog tredjeplatsen. Sebastiaan Verschuren från Holland knep EM-guldet.

Koski hade ändå all anledning att le efteråt. Hans tid 1.46,98 är nytt finländskt rekord på 200 meter frisim.

Den blåvita simlegendaren Antti Kasvio hade det gamla rekordet. Hans 1.47,11 var från augusti 1993 i Sheffield. När simmarna åter en gång var på brittisk mark, den här gången i London, fick Kasvio se sitt rekord raderas.

"Glömt att jag fyller år"

Koskis rekorddag sammanföll med hans födelsedag. En mycket bättre present än ett finländskt rekord kunde han inte få.

– Jag hade glömt att jag fyller år. Det var en hyfsad present, säger Koski till Yle.

Han var nöjd med sin tid, men distansen upp till en EM-medalj var för liten för att han skulle kunna glädjas till hundra procent.

– Man måste simma snabbt för att ta en medalj här. Nivån i Europa är hög. Några grejer kunde ha gått bättre, till exempel vändningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport