Hoppa till huvudinnehåll

Många perenner strök med i vinter

Många perenner har strykt med i vinter.
Många perenner har frusit i vinter, på bilden en rölleka som som inte kommit upp som den ska. Många perenner har strykt med i vinter. Bild: Yle/Johanna Ventus frostskada

Vinterns köldknäpp i kombination med att det fanns så lite snö gjorde att många perenner tog skada. – Vi har blivit bortskämda med milda vintrar och glömmer bort att täcka in våra växter, säger hortonom Sven Engblom.

Nu har trädgårdarna börjat grönska och de flesta växter har vaknat till liv igen. Men många trädgårdsvänner tittar förgäves efter sina perenner då många växter tagit skada i vinter.

- Det finns växter inom alla grupper som inte har klarat sig den här vintern. Att exotiska perenner stryker med är inte så ovanligt men att nu har också många vanliga perenner dött, säger Engblom.

Snöfattig vinter + köldknäpp = dålig kombination för perenner

Vintergröna, lavendel, rosenvial, klematis, magnolia är några av de växter som frusit. En liten tröst är kanske att du knappast är ensam om att ha perenner som har dött. Också i hortonom och trädgårdsmästare Sven Engbloms trädgård i Pargas har flera växter strukit med.

Pioner görs sig i varje trädgård.
Det gäller att täcka in perennerna på vintern om man vill att de ska blomma också nästa sommar. Pioner görs sig i varje trädgård. Bild: YLE/Strömsö marit björkbacka

- Jag har till exempel några magnolior som strukit med. Jag hade glömt täcka in den inför vintern. De jag täckte in klarade sig men den jag glömde bort frös. Också plommonträdet har lidit och vissa blommor är svarta i mitten vilket är ett tecken på att de frusit.

Också flera perenner har lidit i Sven Engloms trädgård.

- Det är fråga om riktigt vanliga perenner som finns vilda i naturen och de också ändå frusit, säger Engblom.

Hur känns det för dig som trädgårdsmästare att se växter som frusit?

- Inte blir jag ledsen, då man har trädgård får man alltid vara beredd på ett visst svinn. Men förstås, har man köpt ett barrträd för flera hundra euro är det klart att det harmar att det frusit bort.

Trädgårdsmästare och hotronom Sven Engblom i Pargas.
Perenner har strukit med också i trädgårdsmästare Sven Engbloms trädgård. Trädgårdsmästare och hotronom Sven Engblom i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus trädgårdsmästare sven engblom

En orsak till att perennerna inte klarat sig är enligt Engblom köldknäppen i början av året då temperaturen sjönk mot minus 26 grader samtidigt som det inte fanns snö på marken.

- Allt såg bra ut på hösten men kylan i januari gjorde att tjälen gick så djupt in i marken och skadan var skedd. Om det hade funnits snö på marken hade det inte skett. Att det blir så här kallt utan snö på marken är ganska ovanligt.

Vi har haft så många milda vintrar och nog blivit lite bortskämda och tror att våra växter kommer att klara sig.

Enligt Sven Engblom kan vi inte räkna med att vintern kommer att bli mild.

- Vi har haft så många milda vintrar och nog blivit lite bortskämda och tror att våra växter kommer att klara sig. Vi har också börjat plantera växter som inte hör hemma här i Finland och då är risken större att de stryker med under vintern.

Så måste man räkna med ett visst svinn?

- Ja, även om man använder växter odlade i Finland får man nog räkna med ett visst svinn. Växterna måste hinna rota sig före vintern. Ett problem är att plantskolorna ofta har rea på hösten och att folk köper sina växter för sent. En perenn ska planteras senast i augusti om den ska hinna rota sig och överleva vintern, säger Engblom.

Det finns en chans att det kan dyka upp något ur roten, så det lönar sig att vänta ännu några veckor innan man gräver upp växten och ger upp.

Förutom att plantera i tid gäller det att skydda rötterna mot köldknäppar om man vill att perennerna ska överleva vintern.

- Ett bra sätt är att kratta löv runt växten eller att sätta flis runt rötterna. Om växten har ömtåliga kvistar kan man lägga vinterväv över.

Men för den som nu sörjer perenner som tagit stryk under vintern ska inte ge upp och gräva upp växten riktigt ännu. Den kan finnas liv kvar i rötterna.

- Det finns en chans att det kan dyka upp något ur roten, så det lönar sig att vänta ännu några veckor. Många perenner är ännu i dvala, speciellt de som blommar i augusti vaknar sent på våren, säger Engblom.

Många perenner har strykt med i vinter.
Det kan finnas liv i rötterna så vänta lite innan man ger upp och gräver upp perennen. Många perenner har strykt med i vinter. Bild: Yle/Johanna Ventus perenner

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland