Hoppa till huvudinnehåll

Nokiatelefoner gör global comeback

Nokia
Nokia Bild: EPA/STEFAN PUCHNER Nokia

Nokia har undertecknat ett avtal om varumärken och patentlicenser som ger företaget HMD global rätt att tillverka telefoner och surfplattor som använder varumärket Nokia.

HMD global är ett nygrundat finländskt bolag som i och med avtalet får global ensamrätt på Nokias varumärke i tio års tid.

Nokia Technologies får i sin tur patent- och varumärkesersättningar för de apparater som HMD säljer.

HMD ämnar använda över 500 miljoner dollar under de tre följande åren på att marknadsföra Nokiatelefoner och -surfplattor globalt. Det här finansieras med placeringar som görs i företaget och med intäkter från försäljningen av enklare mobiltelefoner. Sådana här Nokiatelefoner hör fortfarande till de populäraste telefonerna på många håll i världen.

En Nokia 3310-mobiltelefon. Modellen lanserades år 2000.
Nokia 3310 lanserades år 2000 En Nokia 3310-mobiltelefon. Modellen lanserades år 2000. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Nokia Abp,Nokia 3310,Mobiltelefoner och -apparater,Symbian

Brett sortiment enheter som kör Android

HMD:s nya smarttelefoner och surfplattor kommer att använda sig av operativsystemet Android. Nokia säger att man på det här sättet kombinerar ett av de mest ikoniska varumärkena inom mobiltelefoner med världens ledande operativsystem och ekosystem för mjukvara.

HMD kommer att marknadsföra såväl enklare mobiltelefoner som nya smarttelefoner och surfplattor.

Nokia säger i sitt pressmeddelande att HMD kommer att ha full operativ bestämmanderätt när det gäller försäljning, marknadsföring och distribution av Nokiatelefoner och -surfplattor. HMD ska också få ensamrätt att använda den betydande internationella försäljnings- och distributionskanal som Foxconns dotterbolag FIH Mobile Limited kommer att köpa av Microsoft. HMD får vidare använda sig av FIH:s produktions- och leveranskapacitet, tekniska kunnande och växande patentportfölj för mobila teknologier och komponenter.

HMD ägs inte av Nokia

Nokia äger inte aktier i HMD och hör inte heller till bolagets finansiärer. Nokia Technologies kommer att vara representerat i HMD:s styrelse och ställer höga krav på verksamheten för att kunna vara säker på att de nya apparaterna kommer att motsvara konsumenternas förväntningar.

När köpet av Microsofts enklare telefoner har genomförts kommer HMD att ledas av vd Arto Nummela som tidigare haft en ledande ställning inom Nokia och som för närvarande är direktör vid Microsofts mobiltelefonverksamhet.

Microsoft tänker enligt the Verge fortsätta att utveckla operativsystemet Windows 10 för mobila enheter samt kommer att stöda Lumiatelefoner och Windowstelefoner som tillverkas bland annat av Acer, Alcatel, HP, Trinity och Vaio.

HMD ägs av Smart Connect-fonden som leds av den tidigare Nokiadirektören Jean-François Baril, skriver Taloussanomat.

Tidningen Talouselämä anser att det är mycket sannolikt att HMD global hör till Foxconns maktsfär. Tidningen drar den slutsatsen eftersom Jean-François Baril år 2015 grundade investeringsbolaget Ginko Ventures där han är delägare och där Foxconn är enda placerare.

Aktiestrategen Jukka Oksaharju säger i Kauppalehti att det nya arrangemanget är ett utmärkt drag av Nokia. Han säger att Nokia på det här sättet drar större nytta av sina immateriella tillgångar. Aktiestrategen säger också att valet av HMD innebär en risk – men utan risk ingen avkastning.

Nokias stand på Slush-evenemanget 2015 i Helsingfors
Nokias avdelning på evenemanget Slush 2015 i Helsingfors Nokias stand på Slush-evenemanget 2015 i Helsingfors Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Nokia Abp,Slush konferens,Finland,ekonomi

Läs också