Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringsplatserna i Helsingfors blir färre - företagare får göra om dem till uteserveringar

uthyrd parkeringsplats i san fransisco
I San Fransisco är det vanligt att företagare hyr parkeringsplatser som de gör om till grönskande uteserveringar. uthyrd parkeringsplats i san fransisco Bild: San Francisco Planning Department uthyrd parkeringsplats

I sommar kan antalet sittplatser på uteserveringarna öka i Helsingfors centrum. Stadens företagare får ha uteserveringar i parkeringsrutorna längs gatorna.

Nämnden för allmänna arbeten godkände på tisdagen De grönas Hannu Oskalas förslag om att inleda ett tvåårigt test med det så kallade Parklet-konceptet.

- Det här är en fortsättning på det vi redan gjort de senaste åren för att staden ska bli mysigare och för att de allmänna områdena ska vara i bättre användning, säger Henrik Nyholm (VF) som är viceordförande i nämnden för allmänna arbeten.

Under två somrar låter staden företagarna i centrum hyra parkeringsrutor vid gatorna för till exempel uteserveringar. Experimentområdet är stadskärnan söder om Skogsbackavägen, Forsbyvägen och Labbackavägen, undantaget gågatorna i centrum.

Parklet passar på områden där det rör sig mycket fotgängare på smala trottoarer och det är svårt för krogarna att hitta plats för en uteservering.

Det kan passa till exempel en butik som vill locka cyklister genom att göra en fin cykelplats. Det hänger på vad butiksägaren hittar på.― Henrik Nyholm (VF)

Henrik Nyholm hoppas att många företagare ska vara intresserade av att delta i experimentet.

- Det kan passa till exempel en butik som vill locka cyklister genom att göra en fin cykelplats. Det hänger på vad butiksägaren hittar på, säger Henrik Nyholm.

Priset för att hyra platserna är samma som för uteserveringarna, det vill säga drygt nio euro per kvadratmeter för en månad. För en parkeringsruta är hyran omkring 110 euro per månad.

Läs mera:

Krögares dröm om uteservering på p-platsen kan bli sann

- Det här har jag drömt om länge! säger krögaren Manu Torchio om Helsingfors planer på att låta företagare hyra parkeringsplatser för provisoriska uteserveringar utanför sina lokaler.