Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangdagen läggs ner - alla dagar ska vara restaurangdag

Somrig restaurangdag i Helsingfors
I fem år har restaurangdagen samlat helsingforsare för att njuta av kulinariska läckerheter. Dagen har spridit sig runt om i Finland, och världen. Men nu är det slut på jippot i sin nuvarande form, arrangörerna vill att alla dagar ska vara restaurangdag. Somrig restaurangdag i Helsingfors Bild: Tuomas Sarparanta restaurangdagen

26 600 popuprestauranger har bjudit på läckerheter sedan restaurangdagen såg dagens ljus för fem år sedan. På lördag är det slut på matkarnevalen i sin nuvarande form.

- Inom ramen för restaurangdagen har popuprestauranger öppnat fyra gånger per år, men aldrig utanför det. Alla popuprestauranger kunde förverkligas vilken dag på året som helst, säger Timo Santala, hjärnan och hjärtat bakom restaurangdagen.

restaurangdag 2013
Grillat i Berghäll. Gatorna har fyllts av matentusisaster under restarangdagarna. restaurangdag 2013 Bild: YLE/Rose-Marie Sundström vasagatan

Tanken med att avsluta restaurangdagen är att folk ska öppna popuprestauranger alla dagar på året. På restaurangdagens webbplats kan man i framtiden lägga in en popuprestaurang när som helst, inte bara fyra specifika dagar om året.

Alla popuprestauranger kunde förverkligas vilken dag på året som helst.― Timo Santala

Eftersom restaurangdagen är en global karneval, vill man ändå hålla kvar en del av jippot. Så i framtiden firas restaurangdagens födelsedag tredje söndagen i maj, varje år.

Protest mot byråkrati

Idén till restaurangdagen föddes dels av stadens strikta byråkrati, som gör det relativt bevärligt att starta bestående restauranger och caféer. Timo Santala vill poängtera att restaurangdagen inte har haft några specialregler, utan att alla kan öppna en popuprestaurang när de vill.

Restaurangdagen är en gemenskap och ett socialt evenemang. Jag tror på att mat för folk samman.― Timo Santala

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har inte kunnat rapportera om ett enda fall av matförgiftning i popuprestaurangerna.
Timo Santala
Timo Santala är mannen bakom restaurangdagen, och många andra helsingforsevenemang. Timo Santala Bild: Yle/Carina Bruun timo santala

Kreativiteten har inte sett några gränser på restaurangdagen. Folk har serverat mackor som de halat ner från korgar i fönstret på ett flervåningshus, drinkar och Mac Gyver mot bakfylla, fryspizza för att protestera mot snobbism inom matkulturen, bara för att nämna några.

Restaurandagens skapare.
Antti Tuomola (till vänster), Timo Santala och Jyrki Vanamo höll presskonferens på onsdagen. Restaurangdagen har så många fans världen över, att flera hundra följde med livestreamingen på webben. Restaurandagens skapare. Bild: Yle/Johanna Minkkinen restaurangdagen 2014

- Restaurangdagen är en gemenskap och ett socialt evenemang. Jag tror på att mat för folk samman, säger mångsysslaren Timo Santala.
restaurangdag 2013
restaurangdag 2013 Bild: YLE/Rose-Marie Sundström restaurangdag

Restaurangdagen har också varit en språngbräda för bestående restauranger. Tiotals bestående restauranger har sett dagens ljus efter restaurangdagen.

REstaurangdagen på Vasagatan i Helsingfors.
REstaurangdagen på Vasagatan i Helsingfors. Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm gatuloppis