Hoppa till huvudinnehåll

Runsalas stränder ropar efter hjälp

Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo
Snygg Beach-kampanjens projektkoordinator Jenny Gustafsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo. Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo Bild: Yle/Marie Söderman jenny gustavsson

Håll Skärgården Ren, Ruisrock och LokalTapiola ordnar precis som förra året ett gemensamt strandstädningsjippo i Åbo, där målet är att snygga till Runsala Folkparks strand.

I städningen deltar personal från Ruisrock och LokalTapiola. Dessutom hoppas arrangörerna på att entusiastiska privatpersoner ska hjälpa till. Årets strandstädningsinsats ordnas nu på lördag den 21 maj mellan klockan 11:00 och 14:00.

På Runsala hamnar bland annat sådant skräp som Aura å för med sig och sopor som besökare lämnar efter sig.

- Ruisrocks festivalområde och de vägar som leder dit städas noggrant efter Ruisrock, men vi drar gärna vårt strå till stacken för ett städat Runsala även när det inte är festival. För oss är det verkligen viktigt att öns unika natur förblir i gott skick, säger Ruisrocks promotor Mikko Niemelä.

"Givetvis räcker det inte med en städning"

Evenemanget börjar med anvisningar till städarna och utdelning av redskap. Allt skräp som hittas ska också rapporteras. Syftet är att samla in närmare information om skräpets art och kunna jämföra uppgifterna med fjolårets skräprapportering. I bästa fall kan man räkna ut hur skräpet hamnat på stränderna och därigenom påverka nedskräpningens orsaker.

Snygg Beach-kampanjens projektkoordinator Jenny Gustafsson berättar att Runsalas ömtåliga natur beaktas under städningen.

- Städningen sker under ledning och vi städar bara sådana ställen där människor annars också rör sig. På så sätt stör vi områdets djur så lite som möjligt under deras känsliga fortplantningsperiod. Att plocka skräp från naturen förbättrar ändå djurens levnadsförhållanden i allmänhet. Givetvis räcker det inte med en städning. Ett av kampanjens huvudmål är att påverka människors attityder till nedskräpning.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också