Hoppa till huvudinnehåll

Skriver för att förstå sin värld

Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri, hyllad och prisbelönt författare, dramatiker och debattör. Jonas Hassen Khemiri Bild: Yle/Parad Media efter nio,Jonas Hassen Khemiri (Författare)

Den rikssvenska författaren Jonas Hassen Khemiri fascineras av minnen och av ord. Han skriver för att förstå sig på världen, och på sig själv.

Men han skriver också för att orden gör honom odödlig.

I Khemiris senaste bok ”Allt jag inte minns” som bland annat tilldelades Augustpriset år 2015, handlar enligt författarens egen utsago i stora drag om ”vad som händer då en människa övergår från att vara kropp till att vara ord, minnen”.

Vi är våra minnen

Khemiri har alltid fascinerats av minnet, hur vi kan vara tvärsäkra på ett minne, som sedan fort kan börja vackla ifall det ifrågasätts: minns jag rätt? Tänk om det inte är som jag trott?

– Plötsligt kan ett starkt minne framstå som instabilt, trots att man varit säker på motsatsen, säger han.

Det är där som texten kommer in i bilden.

– Texten kan därför skapa en känsla av stabilitet. Det blir mitt sätt att förstå mig på världen.

Ord vs döden

För Khemiri har orden varit en slags illusion om att döden kan gå att skjuta upp. Inte fysiskt, men orden har i alla fall potential att överleva oss, göra oss odödliga. Han skriver också regelbundet dagbok, för att få utlopp för sin kreativitet men också som ett led i sitt behov av att förstå sin omvärld.

Khemiri som är pappa till två små barn säger att förutom att få sova ut, så är lyx för honom att åka till sin favoritbokhandel i USA.

– Jag gillar allt med den bokhandeln. Den känns som en varm famn, som en jättegod vän som känner ens litterära smak och lägger ut alla ens favoritböcker på ett bord.

Men det är inte bara Khemiris läslust som stillas i denna speciella bokhandel. Den symboliserar något större än så.

– Jag känner en närhet till berättelsen som gör att jag känner mig mindre ensam. Känslan av att få känna berättelserna vibrera då man går omkring där, att känna att vi är en del av ett större kretslopp.

Lyxen att säga nej

Att Khemiri idag får betalt för att göra det han älskar, känns lyxigt. Eller kanske snarare så här:

– Det känns som en otrolig lyx att kunna säga nej till saker. Att vara i en position där jag inte alltid måste skriva klart nästa text eller acceptera en inbjudan till ett bibliotek. Alla de sakerna är jätteroliga, men för att kunna skriva längre så måste jag ha perioder då jag måste kunna tacka nej och fokusera.

Jonas Hassen Khemiri medverkar i Efter Nio om lyx, torsdagen den 19 maj 2016 kl. 21.00 på Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem