Hoppa till huvudinnehåll

Svenska hockeykrönikörer risar Tre Kronor och tror på Lejonen

Jacob Markström storspelar i Sveriges mål.
Jacob Markström har storspelat i Sveriges mål. Jacob Markström storspelar i Sveriges mål. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Jacob Markström,Sveriges herrlandslag i ishockey,världsmästerskapen i ishockey,VM i ishockey för herrar 2016

Om man får tro Aftonbladets och Expressens ishockeykrönikörer är Sverige mer eller mindre chanslöst i VM-kvartsfinalen mot Kanada. Delvis på grund av Finland, som nämnda journalister anser ligga nära VM-guld.

Mats Wennerholm på Aftonbladet hade aldrig sett ett så svagt Tre Kronor som det svenska landslag som spelades ut av Ryssland i tisdags. Dess värre befarar han att det blir ännu värre massaker på torsdag när Sverige tar sig an Kanada i VM-kvarten.

Att Kanada är en given favorit är klart och än större blev lönnlövens favoritskap trots – eller på grund av – att Finland mosade de regerande världsmästarna efter noter i tisdagens sista gruppspelsmatch.

"Dessutom lär de väl vara extra förbannade efter förlusten mot finländarna", skriver Wennerholm.

Finland då? Får man tro Wennerholm är en trippel – guld i JVM, U18-VM samt VM – närmare än någonsin.

"Jag skrev tidigt att de kunde vara på väg mot en historisk trippel och ta tre VM-guld ett och samma år.
Närmare än just nu har det aldrig varit
", skriver Wennerholm.

Magnus Nyström på Expressen skriver att Ryssland hade kunnat vinna över Sverige med 8-0 om ryssarna bara hade spelat för full maskin ända till slut. Trots att Kanada står för motståndet i kvartsfinalen anser Nyström att det hade kunnat vara värre:

"Både Ryssland och Finland är bättre. Men Kanada är ett NHL-lag. Här skulle inte Sveriges tredjekedja platsa som materialförvaltare", skriver Nyström.

Dess värre anser Nyström att Kanada, på grund av den finländska risbastun, nu är ett ännu farligare lag än tidigare.

"Finland körde över Kanada och det betyder att Kanada inte bara kommer vara så bra som Kanada kan vara, utan dessutom lite förnedrade och väldigt förbannade och därmed ännu lite bättre mot Sverige", skriver Nyström och avslutar med ett ironiskt tack riktat mot Finland.