Hoppa till huvudinnehåll

Chipsfabriken på Åland fortsätter

Potatischips i en skål
Potatischips i en skål Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen potatischips,snacks,tilltugg

Chipsfabriken på Åland fortsätter, meddelade Orkla Finlands vd Pasi Flinkman vid en direktsänd presskonferens i dag.

Fabriken var nedläggningshotad och samarbetsförhandlingar fördes vid fabriken under våren, men Flinkman meddelade att produktionen fortsätter.

Flinkman säger att företaget förde förhandlingar också externt med olika intressegrupper och beslutet att fortsätta är ett resultat av både de interna och externa diskussionerna.

Flinkman berömmer de anställda vid fabriken över att de lyckats hålla produktionen i gång utan några problem under processen och rentav nått ett nytt produktionsrekord.

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab säger i ett pressmeddelande att företaget omedelbart kommer att skära ned på kostnaderna och höja effektiviteten vid fabriken. De här åtgärderna innebär personalnedskärningar. Personalen på 102 anställda informerades om beslutet tidigare i dag.

Behovet av personalminskning inom Orkla i Finland är åtta personer, men det är än så länge inte klart hur det ska ske.

Flera hundra arbetstillfällen räddades

Den åländska landskapsregeringen, och riksdagsledamoten Mats Löfström var närvarande vid presskonferensen. Från Orkla deltog Håkon Mageli som är ansvarig för kommunikation och handelspolitik vid den norska koncernen med en omsättning på 33 miljarder norska kronor och ett resultat på 3,6 miljarder norska kronor.

Mats Löfström säger att det är oerhört glädjande att Chipsfabriken blir kvar på Åland. Han säger att det är Finlands enda stora chipsfabrik och fabriken är en betydande arbetsgivare.

Hundra jobb vid fabriken räddas i och med beslutet, men den indirekta sysselsättningseffekten på jordbrukare, åkare och serviceföretagare uppgår enligt Löfström till flera hundra arbetstillfällen.

– Det här visar hur starkt samhället är då man drar åt samma håll och hjälps åt, säger Löfström.