Hoppa till huvudinnehåll

Finland vill slopa plikten att dela ut post fem dagar i veckan

Posten i Åbo står stilla
Posten i Åbo står stilla Bild: Yle/Peter Petrélius postutdelning

Regeringen i Finland föreslår att EU-direktivet om att dela ut post fem dagar i veckan slopas. Undantag är däremot redan tillåtna, vilket kan minska entusiasmen att ändra på direktivet på EU-nivå.

Finland har lagt direktivet om postservice på den så kallade Refit-listan (Regulatory Fitness and Performance) som samlar in EU-lagstiftning som borde bli smidigare.

Finlands krav är att EU avstår från plikten att dela ut post fem dagar i veckan. Det är kommunikationsministeriet som tagit initiativet om att lyfta ärendet på listan.

Enligt kommunikationsministeriet är plikten att dela ut post fem dagar i veckan inte längre aktuell eftersom elektroniska tjänster i allt högre grad ersätter den traditionella pappersposten. Syftet är att främja digitaliseringen och hjälpa posten att klara sig i det förändrade marknadsklimatet genom att göra regleringen lösare.

Undantag redan tillåtna

För tillfället har behandlingen av ärendet inte gått vidare via Refit.

– Att ett direktiv kommer upp på Refit-listan betyder inte automatiskt att kommissionen färdigställer en proposition. Man granskar säkert postdirektivet men inga tidtabeller är ännu fastslagna, säger lagstiftningsrådet Laura Vilkkonen på kommunikationsministeriet.

Det nuvarande direktivet tillåter redan undantag i den nationella lagstiftningen. Möjligheten har även utnyttjats i andra medlemsländer, vilket kan minska ivern att ändra på själva direktivet. I exempelvis Italien delas posten ut tre dagar i veckan och i Tyskland två dagar i veckan, enligt Vilkkonen.

Ett klart svar på varför Finland vill ändra på postdirektivets utdelningsplikt inom EU, då det på en nationell nivå är möjligt att ändra på den, gav inte kommunikationsministeriet till Yle.