Hoppa till huvudinnehåll

Följ Stafettkarnevalen live på Svenska Yle

Vasa Övningsskola var övertända före starten i grässtafetten.
Vasa Övningsskola var taggade inför grässtafetten. Vasa Övningsskola var övertända före starten i grässtafetten. Bild: YLE stafettkarneval

Många har väntat, tränat och förberett sig inför den här helgen i flera månader. När karnevalen nu äntligen kör igång, kör också vi på Svenska Yle igång för att både du som är på plats, du som inte kan vara med i år eller du som kanske sprang din karneval redan för trettio år sedan ska kunna hänga med.

- På Svenska.yle.fi kan du se alla loppen i realtid, från första startskottet på fredag eftermiddag till den sista finalen på lördag kväll. Vi sprider karnevalstämningen till hela Svenskfinland genom bilder och intervjuer, från både läktare och löparbana, säger Cecilia Wikman, redaktionschef på Svenska.yle.fi.

Vi livestreamar stafetterna på både fredag och lördag på Svenska.yle.fi och på Arenan. Följ tidsschemat för att veta ungefär hur heaten går och kolla in heatindelningen för att veta när vilken skola springer. Alla heat samlas på Yle Arenan efter loppen så det går bra att kolla in dem senare också.

Allt om Stafettkarnevalen hittar du på Svenska.yle.fi/stafettkarnevalen.

Liveblogg från karnevalen

Fredagen är de lägre klassernas dag på karnevalen. Det är den dag då juniorerna är minst lika viktiga som världens största idrottare för Yle Sportens redaktörer.

På lördag är det de äldre elevernas tur att ta plats på stadion. Yle Sporten livebloggar från karnevalen på fredag med start kl. 12 och på lördag från och med kl. 11. I livebloggen hittar du bilder, resultat och kommentarer från ort och ställe.

- Vi ska försöka fånga stämningen i Vasa och hålla koll på alla lopp och resultat, säger Calle Långkvist, som livebloggar från Karlsplan.

Sitter du i bussen på väg till eller från karnevalen, sjunger du ramsor på läktarna eller har du bara allmänt bra karnevalstämning? Då kan du själv delta i livebloggens flöde genom att twittra eller ladda upp dina bilder på Instagram med #stafettkarnevalen.

Du kan också skicka in dina bilder till justnu@yle.fi eller per Whatsapp till numret 040-674 2085.

Du kan dessutom följa med stämningarna från karnevalen på Snapchat, där finns både X3M och Hajbo till under helgen.

- Stafettkarnevalen är jätteviktig och rolig för oss och vi har mycket engagemang i år. Barnen får komma fram till Hajbotältet och vara Stafettkarnevalens officiella snapchattare, de får dansa på stora scenen och bestämma vilka utmaningar som programledare Anna-Karin Siegfrids och Jonathan Granbacka skall ta sig an på Hajboscenen. Det ska bli kul, säger Sandra Wikstrand från Hajbo.

Hajbo kommer att ladda upp stämningsvideor på Youtubekanalen Hajbo Oo, snapchatta under namnet Hajbooo och instagramma på hajbooo.

Radio och tv hänger också med

Webben är helt klart den viktigaste kanalen med tanke på dem som är i karnevalåldern, men stämningarna ljuder också ut på radio och i tv. På lördag sänder Veckoslutskommittén live från karnevalen mellan kl. 10 och 15 och Radio Vegas Jukka Isojoki sänder direkt från Karlsplan mellan kl. 10 och 12.

På tv kan du se alla finaler live på Yle Fem. Fredagens finaler sänds mellan kl. 15.30 och 18.00 och lördagens finaler kan du följa med från kl. 13.55 till 18.50. På tisdagen sänder Yle Fem dessutom programmet Stafettkarnevalen 2016 kl. 20.30-22.00, missa inte det.

Det första startskottet ljuder på fredag klockan 13.30 och den sista målgången är vid kvart i sju lördag kväll.

Allt om Stafettkarnevalen hittar du på Svenska.yle.fi/stafettkarnevalen.

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen