Hoppa till huvudinnehåll

Hela Åland håller andan

Mats Löfström
Mats Löfström Bild: Yle / Mattias Fagerholm Mats Löfström

I dag kommer beskedet om vad som händer med chipsfabriken på Åland.

– Hela Åland berörs av det här. Chipsfabriken ger 100 direkta arbetsplatser och sammanlagt 500 personer har arbeten som berörs direkt eller indirekt av fabriken, säger Mats Löfström, riksdagsledamot från Åland.

På Åland känner alla någon som på något sätt arbetar med fabriken, säger Löfström. Därför gör nu samfundet allt för att fabriken ska hållas kvar i någon form.

– Alla har uppslutit kring det här. Vi försöker hitta lösningar som höjer konkurrenskraften. Det har varit en lönsam fabrik, så det borde vara fullt möjligt, säger Löfström.

Löfström påminner om att det är viktigt också för resten av Finland. Förutom att ett hundratal personer på fastlandet arbetar direkt med fabriken kommer en stängd fabrik att inverka på potatismarknaden.

– Fabriken skickar 3 000 fulla lastbilar per år till fastlandet. Om chipsproduktionen slutar kommer potatisodlarna att börja odla matpotatis i stället, och det kommer att påverka jordbrukarna på fastlandet, säger han.