Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländsk odlare: Vi får mindre betalt för vår potatis

Potatis till salu
Arkivbild. Potatis till salu Bild: Yle/Carmela Walder muldig potatis

Chipsfabriken på Åland fortsätter men det är inte enbart positiva nyheter för potatisodlarna. Orkla måste spara och betalar mindre för potatisen till bönderna i Östnyland.

Förstås är det en positiv sak att fabriken inte läggs ner, säger Staffan Björkell som är ekonomirådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap och odlarrepresentant för de nyländska potatisodlarna på Orkla Confectionery & Snacks Finland.

– För de odlare som levererar potatis till chipsfabriken på Åland betyder det förstås att man kan fortsätta leverera sina varor dit, vilket naturligtvis är bra.

Hårda förhandlingar

Ungefär tio odlare från Östnyland levererar potatis till chipsfabriken. Men för dessa odlare är beslutet om fabrikens framtid inte enbart gynnsamt, säger Björkell.

– Det att fabriken fortsätter är ett resultat av hårda förhandlingar som pågått under vintern och våren och det betyder också olika sorts inbesparingar. Till exempel kommer producentpriserna att sänkas.

Med andra ord innebär det att jordbrukarna får mindre betalt för sin potatis. Odlarna som berörs har varit med i förhandlingarna med Orkla och det är klart att ingen är nöjd över att priset går ner, säger Björkell.

– Det finns tyvärr inte så mycket man kan göra utan det var frågan om ett ”take it or leave it-erbjudande” från Orkla.

Överproduktion

I förhandlingarna försökte odlarna göra sitt allt för att fabriken över huvudtaget skulle kunna fortsätta, eftersom det finns ganska få stora uppköpare av potatis i Finland.

– Vi är nöjda att fabriken fortsätter, säger Björkell.

När Estrella lade ner sin fabrik i Kristinestad för lite mer än 10 år sen påverkade det matpotatisproduktionen i Finland. De senaste åren har varit hårda tider för potatisproducenterna, och bland annat sanktionerna mot Ryssland har haft följder för producenterna, berättar Bjrökell.

– Det är många olika faktorer som samverkar och som har lett till att vi nästan har en överproduktion på matpotatis i Finland för tillfället. Och det medför att producentpriset går i en negativ riktning.