Hoppa till huvudinnehåll

Så här förändras alkoholförsäljningen

Ölförsäljning på restaurang
Ölförsäljning på restaurang Bild: Yle/Patrick Stenbacka alkoholdrycker,försäljning

Regeringspartierna har kommit överens om nya linjedragningar i alkoholpolitiken. Här är de mest betydande ändringarna:

1. Restaurangerna får sälja ut drycker med en alkoholprocent på högst 5,5 procent. Man kan alltså köpa med sig en öl från en strandbar och ta den med sig till stranden.

2. Fyrans öl (5,5%) får säljas i matbutiker.

3. Starka long drinks får säljas i matbutiker.

4. Kunderna kan köpa dryckerna direkt från bryggeriet.

5. Alko-affärerna får förlänga sina öppettider till klockan 21 istället för nuvarande 20.

6. Alla restauranger med utskänkningsrättigheter får sälja alkohol till klockan 4.00.

7. De skilda A- och B-rättigheterna för restauranger försvinner.

8. Festivalernas öltält försvinner och regleringen av utskänkningsområden lättar.

9. Begränsningarna av ingredienser i tillverkning av öl och vin hemma försvinner och att tillverka dryckerna genom jäsning är tillåtet.

10. 16-åringar får servera alkohol under övervakning av den skiftansvariga chefen.

11. Det blir lättare att marknadsföra alkohol. Bland annat får tillverkarnas och partiförsäljarnas produktkataloger visas i tryckt form eller på webben. Reklamen för happy hour avregleras.

12. I fortsättningen får kunden köpa flera portioner alkohol på en gång. Det blir även tillåtet att köpa alkohol på kredit.

Dessutom har riksdagsgrupperna preliminärt bestämt att alkoholtillverkarnas näthandel till utlandet ska avregleras.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes