Hoppa till huvudinnehåll

Slem, bajs och spyor - på biblioteket

Lapp på bokkasse: Läs högt tillsammans, tema äckligt.
Temakasse: Äckligt Lapp på bokkasse: Läs högt tillsammans, tema äckligt. Bild: Yle högläsning,äckligt

Barn älskar att höra om äckliga saker, säger barnbibliotekarie Mikaela Wickström, i synnerhet om det är en vuxen som läser.

”Om man lever så måste man bajsa ibland. I alla fall om man är djur eller människa", läser barnbibliotekarie Mikaela Wickström högt ur Pernilla Stalfelts bok Bajsboken. Första- och andraklassare i Vindängens skola i Esbo lyssnar koncenterat. Boken ingår i Esbo Stadsbiblioteks temakasse ”Äckligt”.

Temat intresserar barnen i Mikaela Wickströms högläsningsgrupp. Man diskuterar ingående vad som upplevs som äckligt och varför. Slem, bajs och spyor kommer man överens om att är det allra äckligaste. Eleverna är också övertygade om att barn är bättre på att tala om äckliga saker än vuxna. ”Vi har mycket bättre fantasi”, konstaterar en elev.

Barnbibliotekarie Mikaela Wickström läser högt ur Pernilla Stalfelts bok Bajsboken.
Barnbibliotekarie Mikaela Wickström läser högt ur Pernilla Stalfelts bok Bajsboken. Barnbibliotekarie Mikaela Wickström läser högt ur Pernilla Stalfelts bok Bajsboken. Bild: Yle barnbibliotekarie mikaela wickström

Temakassar

Nu kan man låna temakassar på de största biblioteken i Esbo. Biblioteket har sammanställt kassar kring särskilda ämnen för utlåning till daghem, skolor och familjer.

Exempel på teman är:
Min familj och din
Att gräla och bli sams
Vara med i leken
Livets stora frågor
Jag får ett syskon
Döden
Det händer på dagis
Olika men lika
Är det sant?
Äckligt

Temakassarna innehåller både skönlitterära böcker och faktaböcker och annat pedagogiskt material. Esbo stadsbibliotek vill satsa på läsning och speciellt högläsning för barn under skolåldern och i årskurserna 1 och 2. Det verkar som om högläsning igen får en allt mindre plats i hemmen. Genom kassarna vill man råda bot på den nedgående trenden, erbjuda boktips och inspiration och göra högläsningen till en del av vardagen.

I ”äckligt”-kassen ingår följande böcker:
-Bajsboken av Pernilla Stalfelt
-Det var det fräckaste av Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch.
-Äckligaste boken o kroppen Emma Dodson & Sarah Horne
-Spyflugan Astrid av Maria Jönsson
-Masken av Elise Gravel
-Snor av Bengt-Erik Engholm

Mer på temat i Lasso: