Hoppa till huvudinnehåll

Snart vill också du bo i Lappvik

Lappvik sandstrand
Det ska gå att använda stränderna i Lappvik fritt men naturvärdena ska skyddas i den nya planen. Lappvik sandstrand Bild: Yle/Petra Thilman lappvik

Nu ska också strandområdena i Lappvik i Hangö få en ny plan. Målet är att med hjälp av planen ge byn en vitamininjektion.

Den nya planen för strandområdena ska öka byns attraktionskraft. Det ska gå att använda stränderna fritt och mångsidigt. Men samtidigt ska områdets naturvärden beaktas.

Lappvik ligger tjugo kilometer från Hangö centrum. Ungefär 500 personer bor i byn som har lidit av stålverkets konkurs för några år sedan. De nu aktuella strandområdena är över ett hundra hektar stora.

Koverhar i Lappvik.
Stålindustriområdet rivs och snart är den här vyn från havet sett ett minne blott. Koverhar i Lappvik. Bild: Yle/Minna Almark fn-steel

Byggnaderna består i dagens läge främst av fritidsbostäder men det finns också småhus och flervåningshus som används året om. På östra delen av planområdet finns en badsstrand, industri och en småbåtshamn. På den västra delen finns ett dynområde och en kurscentral.

Planläggningsarbetet kör i gång nu. Om tidtabellen håller, kan Hangö stadsfullmäktige godkänna den nya stranddetaljplanen för Lappvik vintern 2017-2018.

Koverharplanen snart klar

Arbetet med den nya planen för det närbelägna Koverharområdet är redan långt hunnet.

Området krävde en ny plan sedan FN-steels stålverk i Koverhar gick i konkurs. Hangö stad beslutade sedermera köpa hamnen och stora delar av industriområdet med målet att skapa nya arbetsplatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland