Hoppa till huvudinnehåll

Vapnet som dödade tonårspojke auktionerades ut för ett högt pris

Trayvon Martin
Trayvon Martin. Trayvon Martin Bild: EPA/MICHAEL NELSON trayvon martin

Mannen som sköt ihjäl den obeväpnade afroamerikanske 17-åringen Trayvon Martin ska ha sålt vapnet för ett högt pris. Informationen om prissumman varierar från 100 000 dollar till 138 900 dollar.

Den nu 32-årige George Zimmerman lade ut vapnet på en auktionssajt tidigare i maj.

Sajten meddelade på Twitter att Zimmerman hade fått en hel del erbjudanden som han ville gå igenom.

Enligt tidningen The Guardian har Zimmerman sålt vapnet till en köpare för 138 900 dollar. CNBC tror att summan är 100 000 dollar.

Försäljningen av vapnet har väckt ett starkt ogillande på många olika håll. Bland annat har Pulitzer-belönade kolumnisten Leonard Pitts på Miami Herald kallat auktionen för en nationell skam.

– Det, att mannen som tryckt på avtryckaren säljer vapnet med vilket han sköt ihjäl Martin, är inte bara ett nytt exempel på hans dåliga smak. Nej, det känns som ett ärevarv på en död pojkes grav.

Kvartersvakten George Zimmerman sköt ihjäl Martin i Florida i februari år 2012. Fallet blev mycket uppmärksammat och ledde till omfattande protester.

Zimmerman hävdade själv att han handlade i självförsvar eftersom Martin gick till attack. Pojkens familj vidhöll att den obeväpnade tonåringen inte hade attackerat vakten.

Över ett år senare friades Zimmerman av en domstol eftersom juryn gick på försvarets linje om att han agerade i självförsvar. Domen väckte upprörda reaktioner eftersom många anser att tonåringens hudfärg bidrog både till dödsskjutningen och till den friande domen.

Läs också