Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras hemgjorda myggspray

Mygg och knott hör väl inte direkt till sommaridyllen. Och starka kemiska myggmedel är kanske inte den trevligaste sommarparfymen. Men det finns alternativ. Hemlagad myggspray med örter kan vara nog så effektiv för att hålla myggen på behörigt avstånd.

Det finns flera örter som fungerar som naturliga myggmedel. De innehåller eteriska oljor, doftämnen, som insekter inte tycker om. Det enklaste sättet att använda örterna är att helt enkelt gnida in all exponerad hud med färska örter. Nackdelarna med den metoden är att man måste gnida in sig ungefär en gång i timmen och att man måste gnida så hårt att man blir grön och blommig. Men myggen förstår budskapet.

Ett smidigare sätt är att göra en insektsspray som håller hela sommaren. Min spray består av en tinktur gjord av myggavvisande örter och eterisk olja som myggen inte heller tycker om. Den här sprayen är hyfsat effektiv mot mygg men så pass mild att små barn kan använda den. Sprayen kan också bidra till att hålla fästingar på avstånd, men var ändå noga med att göra en fästingkoll efter dagar ute i det fria.

Örter som är bra mot mygg:

  • Rölleka
  • Skvattram (getpors, myrpors)
  • Pors
  • Citronmeliss

Rölleka har bäst dokumenterad verkan på mygg, men för den som är allergisk mot rölleka är det bättre att välja någon av de andra örterna. Det går också bra att blanda. Börja med att göra en tinktur (spritudrag) av de örter du har valt för att få ett riktigt starkt extrakt.

Det här behöver du:

  • Torkad rölleka, skvattram, pors eller citronmeliss
  • Vodka eller brännvin 40 %
  • Vatten
  • Eterisk olja - citronella, lavendel, eukalyptus, geranium eller bergamott (citronella är bäst)

Gör så här:

1. Fyll en glasburk till hälften med torkade örter.

2. Häll vodka ända upp till kanten på burken.

3. Låt tinkturen stå och dra i två veckor.

4. Sila bort örterna och häll upp tinkturen i en mörk glasflaska. Den håller i många år.

5. Fyll en liten sprayflaska till hälften med tinktur.

6. Fyll upp flaskan med rent vatten (för att göra sprayen mindre uttorkande på huden).

7. Droppa i eterisk olja. Till en 100 ml-flaska är det lagom med 20-40 droppar eterisk olja, beroende på vilken doft du har valt.

Citronella och geranium kan bli ganska påträngande i stora doser, så börja gärna med att droppa i 10 droppar. Skaka om och testa sprayen. Ifall doften känns svag kan du droppa i några droppar till.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Söt saffransfocaccia

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

  • Alternativ till julbordet

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

    Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

    Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.