Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras hemgjorda myggspray

Mygg och knott hör väl inte direkt till sommaridyllen. Och starka kemiska myggmedel är kanske inte den trevligaste sommarparfymen. Men det finns alternativ. Hemlagad myggspray med örter kan vara nog så effektiv för att hålla myggen på behörigt avstånd.

Det finns flera örter som fungerar som naturliga myggmedel. De innehåller eteriska oljor, doftämnen, som insekter inte tycker om. Det enklaste sättet att använda örterna är att helt enkelt gnida in all exponerad hud med färska örter. Nackdelarna med den metoden är att man måste gnida in sig ungefär en gång i timmen och att man måste gnida så hårt att man blir grön och blommig. Men myggen förstår budskapet.

Ett smidigare sätt är att göra en insektsspray som håller hela sommaren. Min spray består av en tinktur gjord av myggavvisande örter och eterisk olja som myggen inte heller tycker om. Den här sprayen är hyfsat effektiv mot mygg men så pass mild att små barn kan använda den. Sprayen kan också bidra till att hålla fästingar på avstånd, men var ändå noga med att göra en fästingkoll efter dagar ute i det fria.

Örter som är bra mot mygg:

  • Rölleka
  • Skvattram (getpors, myrpors)
  • Pors
  • Citronmeliss

Rölleka har bäst dokumenterad verkan på mygg, men för den som är allergisk mot rölleka är det bättre att välja någon av de andra örterna. Det går också bra att blanda. Börja med att göra en tinktur (spritudrag) av de örter du har valt för att få ett riktigt starkt extrakt.

Det här behöver du:

  • Torkad rölleka, skvattram, pors eller citronmeliss
  • Vodka eller brännvin 40 %
  • Vatten
  • Eterisk olja - citronella, lavendel, eukalyptus, geranium eller bergamott (citronella är bäst)

Gör så här:

1. Fyll en glasburk till hälften med torkade örter.

2. Häll vodka ända upp till kanten på burken.

3. Låt tinkturen stå och dra i två veckor.

4. Sila bort örterna och häll upp tinkturen i en mörk glasflaska. Den håller i många år.

5. Fyll en liten sprayflaska till hälften med tinktur.

6. Fyll upp flaskan med rent vatten (för att göra sprayen mindre uttorkande på huden).

7. Droppa i eterisk olja. Till en 100 ml-flaska är det lagom med 20-40 droppar eterisk olja, beroende på vilken doft du har valt.

Citronella och geranium kan bli ganska påträngande i stora doser, så börja gärna med att droppa i 10 droppar. Skaka om och testa sprayen. Ifall doften känns svag kan du droppa i några droppar till.

  • Sen men skaplig skörd i Åboland

    Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

    Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

  • Skogsmaskintjuvar har häktats

    Undersökningarna fortsätter under hösten.

    Flera personer från Baltikum är häktade i de stölder i skogsmaskiner som inträffat under sommaren i Österbotten. Åtminstone en del av stöldgodset har återfunnits.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid