Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Blir det guldfest på söndag?

Mikko Koivu lyfter bucklan efter finalsegern i ishockey-VM 2011.
Mikko Koivu lyfter bucklan efter finalsegern i ishockey-VM 2011. Bild: All Over Press Mikko Koivu,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey-vm 2011

Finland ångar på i Ishockey-VM. Kommer det att räcka hela vägen?

Finland har spelat extremt övertygande under så gott som hela turneringen. Det har blivit vinst i samtliga matcher och på sin höjd kan man kanske notera några enskilda mindre lyckade perioder. Det är en bedrift som, bortsett från Kanada i fjol, nästan saknar motstycke i VM i ”modern” tid.

Men nu är frågan: Kan vi knipa guldet? Det skulle i så fall krona en otrolig säsong för finländsk landslagshockey. Finland har redan tagit guld både i U-18 turneringen samt i JVM, så nu står endast två matcher i vägen för en osannolik trippel.

I semifinalen i Moskva väntar dock ett taggat Ryssland – ett lag som dessutom vill ha revansch för tidigare snöpliga förluster mot just Finland. Mest minnesvärt, för oss, är kanske kvartsfinalen i OS i Sotji då Lejonen stod för en jätteskräll: Ryssland fick ge sig i den upphajpade turneringen, på hemmaplan, med 1-3.

Ryssland inledde trögt man har nu fått upp ångan och det blir en svår match. Och även om det skulle lyckas väntar sedan (sannolikt) Kanada i finalen. Visserligen vann Finland klart i gruppspelet mot Kanada men en final är aldrig samma sak som en gruppspelsmatch.

Visst kan man säga att turneringen inte har lockat de bästa spelarna från alla länder – Sverige floppade ju totalt – men i ett ishockey-tokigt Finland värderas ett VM-guld extremt högt. Så nu är frågan: Vad tror du? Sliter och kämpar sig Finland fram hela vägen? Går det att besegra både Ryssland och Kanada (eller USA)?

I dagens Eftersnack ska vi naturligtvis diskutera frågan men först behöver vi din input. Skriv en kommentar och tyck till i vår enkät, så spinner vi sedan vidare!

Tillägg efter programmet: Tyvärr föll temat bort från sändningen. Vi beklagar!

Tar Finland guldet?

Kanske, om precis allt funkar
64.0% (169 röster)
Ja! Finland dominerar!
25.0% (66 röster)
Nej, motståndet är för hårt
7.6% (20 röster)
Vem bryr sig?
3.4% (9 röster)
Antal avgivna röster: 264

Eftersnack
Radio Vega fre kl. 15.03
Repris: fre kl. 22.15.
Yle Fem sön. kl 15.15.
Livestream via bildlänken ovan.
Lyssna på programmet via Arenan.

Nyligen publicerat - Vega