Hoppa till huvudinnehåll

Geocaching kul hobby för hela familjen

En plåtlåda undangömd under några gråstenar ute i naturen.
Så här kan en vanlig geocache-gömma se ut. En plåtlåda undangömd under några gråstenar ute i naturen. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),geocaching,stenar (naturligt objekt),gömställen

Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

Geocaching går i all sin enkelhet ut på att med hjälp av koordinater hitta en geocache-burk som är gömd ute i naturen. Med hjälp av en gps eller en inbyggd gps i en smarttelefon eller surfplatta tar man sig fram till den rätta platsen där en burk är gömd. Inuti burken finns en loggbok där man skriver upp dagens datum och sitt alias.

Börja så här

Det första man ska göra om man vill testa geocaching är att registrera sig i det internationella nätverket. Där hittar man på det alias som man använder i loggböckerna. På samma hemsida finns också hela världens geocacher registrerade. Man kan börja med att leta upp en geocache i sin närmiljö och ge sig ut på sin första skattjakt. Precis som i all skattjakt gäller det att vara lite hemlighetsfull för att inga oinvigda förbipasserande, så kallade mugglare, ska upptäcka geocachegömman. När man gjort sitt fynd ska man också registrera det i loggen på nätet.

Det lönar sig också att registrera sig i det finska och det svenska nätverket för att få information om träffar och evenemang för geocachare och för att få tillgång till deras forum där man kan få hjälp och svar på sina frågor.

Det finns flera olika appar för geocaching. Vissa är gratis men kan ha kostnader för att låsa upp flera funktioner. Groundspeak som står bakom geocaching.com har en egen app som delvis är gratis, men det finns många fler på marknaden.

En öppnad geocaching-burk med ett litet anteckningshäfte, pennor, en nyckeling och en tyggroda.
En geocache ska alltid innehålla en loggbok, pennor och bytessaker är en bonus. En öppnad geocaching-burk med ett litet anteckningshäfte, pennor, en nyckeling och en tyggroda. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),geocaching,burkar,Loggbok,Vanlig groda,pennor,Nyckelring

Olika sorters geocacher

Det finns många olika sorters gömmor. En del är anpassade för cyklister, andra finns bara en kort promenad längs en stig. Vissa gömmor är placerade i närheten av en trevlig picknickplats - så man kan göra skattletandet till en trevlig utflykt till en helt ny plats. Har man barn som gillar gåtor och problem finns det geocacher som är som små mysterier som ska lösas i flera steg. Har man yngre barn med sig kan man ta med sig en liten bytessak, t.ex. en liten leksak eller ett fint suddgummi. I vissa geocacher finns detnämligen småprylar som man kan byta till sig.

Gör en egen gömma

När man har varit på skattjakt några gånger kanske man blir sugen på att göra en egen geocache. Det viktigaste att tänka på är platsen, finns det något ställe som man känner till som är speciellt fint - en vacker bäck, en spännande grotta, en undangömd glänta i skogen som man vill att flera ska få uppleva så ska man välja att gömma sin burk där. Det gäller att vara noga med att det inte finns en annan geocache gömd för nära. Sedan kan man fundera på själva burken man ska gömma. Ska den vara liten eller stor, vill man ha ett speciellt tema? Det viktigaste att tänka på är att burken är vattentät och att den åtminstone ska innehålla en loggbok. Sen kan man välja hur mycket man vill kamouflera den eller om man vill att den ska vara lätt att hitta när man väl navigerat sig till destinationen. Flera regler och anvisningar finns på geocaching.com och det finns massor med tips och inspiration på nätet.

Vitsippsbacke i en skogsglänta med mossbelupna stenar i bakgrunden.
Yle Strömsö-geocachen är gömd på vitsippsbacken. Vitsippsbacke i en skogsglänta med mossbelupna stenar i bakgrunden. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),skogsdungar,Skogsglänta,Vitsippa,Vitsippa,träd,björk,hägg,gran

Geocaching för alla smaker

Det finns geocacher gömda nästan över hela jorden, på avlägsna platser, i världsberömda byggnader, som kräver att man löser ett svårt problem eller att man vågar gå in i en djup, mörk grotta. Oberoende om man gillar punk, Harry Potter eller golf kan man hitta en geocache kopplad till just det intresset. En av Finlands flitigare geocachare är Kimmo Penttala och hans stora passion just nu är att klättra i träd med klätterutrustning för att logga och gömma burkar. Stundvis har han varit så ivrig att han gett sig ut för att leta nya burkar mitt i natten, för att få vara den första som skriver i loggboken. Han rekommenderar geocaching eftersom man får upptäcka många trevliga platser i sin närmiljö och för att det är så inspirerande att en okänd människa frivilligt har lagt ner tid och energi för andra ska få en trevlig upplevelse.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö