Hoppa till huvudinnehåll

Geocaching kul hobby för hela familjen

En plåtlåda undangömd under några gråstenar ute i naturen.
Så här kan en vanlig geocache-gömma se ut. En plåtlåda undangömd under några gråstenar ute i naturen. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),geocaching,stenar (naturligt objekt),gömställen

Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

Geocaching går i all sin enkelhet ut på att med hjälp av koordinater hitta en geocache-burk som är gömd ute i naturen. Med hjälp av en gps eller en inbyggd gps i en smarttelefon eller surfplatta tar man sig fram till den rätta platsen där en burk är gömd. Inuti burken finns en loggbok där man skriver upp dagens datum och sitt alias.

Börja så här

Det första man ska göra om man vill testa geocaching är att registrera sig i det internationella nätverket. Där hittar man på det alias som man använder i loggböckerna. På samma hemsida finns också hela världens geocacher registrerade. Man kan börja med att leta upp en geocache i sin närmiljö och ge sig ut på sin första skattjakt. Precis som i all skattjakt gäller det att vara lite hemlighetsfull för att inga oinvigda förbipasserande, så kallade mugglare, ska upptäcka geocachegömman. När man gjort sitt fynd ska man också registrera det i loggen på nätet.

Det lönar sig också att registrera sig i det finska och det svenska nätverket för att få information om träffar och evenemang för geocachare och för att få tillgång till deras forum där man kan få hjälp och svar på sina frågor.

Det finns flera olika appar för geocaching. Vissa är gratis men kan ha kostnader för att låsa upp flera funktioner. Groundspeak som står bakom geocaching.com har en egen app som delvis är gratis, men det finns många fler på marknaden.

En öppnad geocaching-burk med ett litet anteckningshäfte, pennor, en nyckeling och en tyggroda.
En geocache ska alltid innehålla en loggbok, pennor och bytessaker är en bonus. En öppnad geocaching-burk med ett litet anteckningshäfte, pennor, en nyckeling och en tyggroda. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),geocaching,burkar,Loggbok,Vanlig groda,pennor,Nyckelring

Olika sorters geocacher

Det finns många olika sorters gömmor. En del är anpassade för cyklister, andra finns bara en kort promenad längs en stig. Vissa gömmor är placerade i närheten av en trevlig picknickplats - så man kan göra skattletandet till en trevlig utflykt till en helt ny plats. Har man barn som gillar gåtor och problem finns det geocacher som är som små mysterier som ska lösas i flera steg. Har man yngre barn med sig kan man ta med sig en liten bytessak, t.ex. en liten leksak eller ett fint suddgummi. I vissa geocacher finns detnämligen småprylar som man kan byta till sig.

Gör en egen gömma

När man har varit på skattjakt några gånger kanske man blir sugen på att göra en egen geocache. Det viktigaste att tänka på är platsen, finns det något ställe som man känner till som är speciellt fint - en vacker bäck, en spännande grotta, en undangömd glänta i skogen som man vill att flera ska få uppleva så ska man välja att gömma sin burk där. Det gäller att vara noga med att det inte finns en annan geocache gömd för nära. Sedan kan man fundera på själva burken man ska gömma. Ska den vara liten eller stor, vill man ha ett speciellt tema? Det viktigaste att tänka på är att burken är vattentät och att den åtminstone ska innehålla en loggbok. Sen kan man välja hur mycket man vill kamouflera den eller om man vill att den ska vara lätt att hitta när man väl navigerat sig till destinationen. Flera regler och anvisningar finns på geocaching.com och det finns massor med tips och inspiration på nätet.

Vitsippsbacke i en skogsglänta med mossbelupna stenar i bakgrunden.
Yle Strömsö-geocachen är gömd på vitsippsbacken. Vitsippsbacke i en skogsglänta med mossbelupna stenar i bakgrunden. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),skogsdungar,Skogsglänta,Vitsippa,Vitsippa,träd,björk,hägg,gran

Geocaching för alla smaker

Det finns geocacher gömda nästan över hela jorden, på avlägsna platser, i världsberömda byggnader, som kräver att man löser ett svårt problem eller att man vågar gå in i en djup, mörk grotta. Oberoende om man gillar punk, Harry Potter eller golf kan man hitta en geocache kopplad till just det intresset. En av Finlands flitigare geocachare är Kimmo Penttala och hans stora passion just nu är att klättra i träd med klätterutrustning för att logga och gömma burkar. Stundvis har han varit så ivrig att han gett sig ut för att leta nya burkar mitt i natten, för att få vara den första som skriver i loggboken. Han rekommenderar geocaching eftersom man får upptäcka många trevliga platser i sin närmiljö och för att det är så inspirerande att en okänd människa frivilligt har lagt ner tid och energi för andra ska få en trevlig upplevelse.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Stämpla på metall - sex tips

  En mångsidig hobby

  Gör egen text på olika metallföremål. Återanvänd metall som konservburkar och gamla skedar, använd färdiga metallplattor i olika former eller klipp dina egna av en aluminiumskiva. Du kan t ex. göra smycken, skyltar, odlingspinnar eller nyckelringar.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.