Hoppa till huvudinnehåll

Kampen har börjat för Borgå sjukhus

Bild: YLE/ Rebecca Olin evakueringsövning

En kampanj inleds nästa vecka för att rädda Borgå bb och jourverksamheten vid sjukhuset. Initiativtagare är riksdagsledamot Mikaela Nylander, Svenska folkpartiet.

Mikaela Nylander vädjar till alla vänner av Borgå bb och Borgå sjukhus. Hon beskriver läget som allvarligt.

- De skärpningar regeringen nu föreslår är ödesdigra för vårt sjukhus, skriver hon på sociala medier.

Jouren vid Borgå sjukhus Bild: YLE/ Stella Brunberg evakueringsövning

Två olika kamper

För att rädda bb och sjukhuset krävs dels en ansökan om förlängd tid för bb, en ansökan som sjukhusnämnden enhälligt står bakom. Dels krävs det att få regeringen att ändra jourförordningen.

- Situationen är annorlunda än för två år sedan då vi bara kämpade för att få ett undantagslov, säger Nylander till Yle Östnyland.

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén mikaela nylander

Nu finns en plan på att skärpa hela lagstiftningen. Det här är betydligt svårare att påverka, säger Nylander.

Kampen för att rädda Borgå bb och Borgå sjukhus har alltså två olika spår, dels att påverka sjukhusnämnden och dels regeringens lagförslag.

Skicka kort till regeringen

Svenska folkpartiet låter trycka upp kort som partiet delar ut på Borgåmarknaden på torsdagen. Alla får ta av korten och skicka dem till regeringen.

Korten är ett konkret sätt att vädja för att jourförordningen inte ska skärpas, ett sätt för alla att uttrycka sin åsikt i frågan.

- Det finns en enorm vilja att göra något, säger Nylander.

sjukhus
Många vill vädja för Borgå sjukhus sjukhus Bild: Yle/Jeanette Winberg sjukvård

Tryck på sjukhusnämnden

Då det kommer till att få sjukhusnämnden för Borgå sjukhus att lämna in en ansökan om undantagslov för Borgå bb, gäller det enligt Nylander att skapa ett tryck på dem som sitter i nämnden.

- Sjukhusnämnden har inte varit så pigg på att lämna in ett undantagslov och det har chockerat mig oerhört mycket, säger Nylander.

Men då sjukhusnämnden enhälligt har fattat beslut om undantagslov, krävs ännu att styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är inne på samma linje.

Nyfött barn
Nyfödd baby på Borgå bb Nyfött barn Bild: Yle/Stefan Paavola bb på borgå sjukhus

Enhälligt beslut krävs

Sedan två år tillbaka har lagstiftningen skärpts på den här punkten. Regeringen kräver nuförtiden att det ska ligga ett enhälligt beslut bakom en ansökan om undantagslov.

- Vad är det här för en demokrati?, frågar sig Mikaela Nylander.

Nylander kommer under veckoslutet att kontakta det nätverk hon mobiliserade upp då kampen för Borgå bb gick förra gången.

Demostration för Borgå BB
År 2014 ordnades en demonstration för bevarandet av Borgå bb Demostration för Borgå BB Bild: Yle/Mikael Kokkola bevara borgå bb

Regeringspartierna kanske inte med på noterna

Nylander kan inte ännu säga vilket stödet är hos de andra politiska partierna för att kämpa för ett bevarande av Borgå bb och Borgå sjukhus.

- Jag antar att alla partier är med i kampen för bb, säger hon.

Sedan är det en annan fråga om regeringspartiernas regionala representanter är villiga att ta strid mot regeringens förslag på skärpt lagstiftning. Det kan vara betydligt knepigare, menar Nylander.

borgå sjukhus
borgå sjukhus Bild: YLE/Stefan Härus hns

Läs också