Hoppa till huvudinnehåll

Mattips: Roys kycklingröra på några minuter

Roy Mäki-Fränti bjuder hem oss på kycklingsmörgås
Kocken Roy Mäki-Fränti bjöd gladeligen hem mig på mat. Roy Mäki-Fränti bjuder hem oss på kycklingsmörgås Bild: YLE/Johannes Björkqvist maträtter,Kycklingsmörgås,studerandemat

Som studerande kan det många gånger vara tomt i plånboken. När det närmar sig noll på kontot och matskåpen ekar tomma, sätts ofta fantasin på prov. Då hittar många studerande på makalösa rätter av bland annat syltlök, två knäckebröd och en flaska ketchup. I X3M-Kvälls matserie ber Hannes Björkqvist studerande kocka sin paradrätt åt honom.

Roy Mäki-Fränti studerar allmänpedagogik i Vasa för tredje året och har några år kvar av studierna. Roy är en person som satsar när det kommer till mat. Han tycker att han har en bra balansgång ekonomiskt då det kommer till nöjen och matlagning.

- Man vill ju inte äta snabbnudlar och ägg varje dag. Någon gång har jag tvingats äta snabbnudlar tre dagar i sträck och visst har det hänt sig att man blivit tvungen att experimentera ordentligt. Jag har sett vad jag har i skåpen och slängt ihop någon röra av det, säger Roy.

En av Roys paradrätter är en kycklingröra som äts med valfritt bröd. Han har ätit liknande på restauranger och tänkte att han skulle testa på att göra samma sak hemma i sitt eget kök.

- Jag visste ju en del av ingredienserna som fanns på smörgåsen. Efter det så har jag helt enkelt experimenterat mig fram och här har ni nu resultatet.

- Man vill ju inte äta snabbnudlar och ägg varje dag.

Denna kycklingröra som Roy blandar ihop räcker länge.

- När jag lagar så brukar det räcka i ungefär tre dagar. Enda nackdelen är ju att du måste äta samma mat tre dagar i sträck.

Prismässigt tycker Roy att detta är en billig maträtt.

- Det dyraste är ju kycklingen. Men till rätten passar vilken kyckling som helst, så jag brukar ta den billigaste. Kycklingen ska dock inte vara marinerad. Äpplen, paprikor och purjolök kostar inte många slantar medan man får punga ut med några euron till majonnäsen och creme fraichen, säger Roy.

Roy Mäki-Fräntis kycklingsmörgåsar
Roys härliga kycklingröra Roy Mäki-Fräntis kycklingsmörgåsar Bild: YLE/Johannes Björkqvist maträtter,kock,roy mäki-fränti

Ingredienser:

300 g omarinerad kyckling
1 äpple
½ paprika
1 purjolök
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
curry
salt
svartpeppar

Gör så här:

  • Stek kycklingen i en stekpanna, krydda med curry. Salta och peppra efter eget behag. Låt kycklingen svalna.
  • Skär äpplet, purjolöken och paprikan i små bitar. Ha inte för stora bitar utan hellre för små.
  • Lägg allt i en form och blanda med creme fraiche och majonnäs.
  • Lägg i mer curry och salta efter behag.
  • Servera rätten på valfritt bröd.

Vad tipsar kocken om i dryckesväg?

- I äkta studerandeanda så skulle det ju passa alldeles utmärkt med Brändös magnifika kranvatten. Tips är ju att lägga in vattnet på nerkylning några timmar före middagen. Men förutom det så tror jag att egentligen allt passar till denna rätt. Jag skulle kanske hålla borta mjölken eftersom det kanske blir för många mjölkprodukter på samma gång, säger Roy.

Andra tips från kocken Roy.

- Ät lök. Lägg lök med i allting. Lök kostar knappt någonting och allt med lök blir gott, säger Roy.

Skribentens betyg:

- Smörgåsen med kycklingröran var fantastiskt god. Jag var i början lite skeptisk till maträtten då den innehöll äpple. Men äpplet fungerade riktigt bra i maträtten. Kyckling är ju alltid en vinnare och paprika passar till det mesta. När man ser hur mycket arbete som lagts ner och hur många euron som spenderats så kommer helt klart denna maträtt att tillverkas i mitt eget kök många gånger i framtiden. Speciellt behändigt att man kan göra stora satser åt gången och sen enkelt ta fram det när magen kurrar på kvällskvisten. För att göra allt lite knaprigare kan man rosta brödet innan man lägger på kycklingröran.

Roys kycklingröra får 4 bestick utav 5 möjliga.

Johannes Björkqvist med fyra bestick.
Johannes Björkqvist med fyra bestick. Bild: Yle/Petter Sandelin bestick

Nyligen publicerat - X3M