Hoppa till huvudinnehåll

Nokia säger upp över tusen

Nokia
Nokia Bild: EPA/STEFAN PUCHNER Nokia

Nokia säger upp 1 032 anställda. Samarbetsförhandlingarna som inleddes i april gällde alla verksamhetsområden och stödfunktioner inom koncernen förutom Nokia Technologies.

Då förhandlingarna började meddelades om att behovet av att minska personalen var 1 300, men antalet har alltså nu preciserats till 1 032 personer. I fjol hade Nokia omkring 6 900 anställda i Finland.

Omkring hälften av dem som sägs upp arbetar i Esbo. En fjärdedel av de uppsagda jobbar i Uleåborg och en fjärdedel i Tammerfors. Största delen av uppsägningarna görs under sommaren och resten före slutet av året.

Nokia erbjuder dem som drabbas stöd, bland annat ekonomiska stödpaket och hjälp med att söka nytt jobb eller med att bli företagare.

I januari meddelade Nokia att man genom aktieutbyte införskaffar nästan 80 procent av bestämmanderätten i det franska Alcatel-Lucent. Köpet var det största någonsin i Finland.

I början av april meddelade Nokia att man sätter igång åtgärder för att minska på personalen världen över som en del av företagets reformprogram. Nokia strävar efter synergieffekter på 900 miljoner euro per år tack vare Alcatel-Lucent affären.

Personalminskningarna vill man rikta till områden där det finns överlappningar, som forskning och produktutveckling, regional försäljning och stödfunktioner inom koncernen.