Hoppa till huvudinnehåll

Nytt sabotage av telemast i Sverige tvingar myndigheter att reagera

Radiomast.
Radiomast. Bild: Digita radiomast

I Sverige misstänker man att en telemast på ett vattentorn i Stenstorp i Västergötland har utsatts för sabotage.

Enligt myndigheterna har någon varit uppe på det 42 meter höga vattentornet och fällt en tre meter hög antenn.

Länsstyrelsen i Västergötland skall därför hålla en telefonkonferensen med bland andra Säkerhetspolisen Säpo och MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Vi har kallat till en samverkanskonferens på fredagen eftersom det har inträffat en rad händelser den sista tiden här. Vi hade mastbrottet och en klippt kabel i Tranemo och stora störningar på flera håll, säger Patrik Jansson, som är riskhanteringsingenjör vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Andra fall av misstänkt sabotage

Luftrummet över Stockholm stängdes tillfälligt i går på grund av datafel och även järnvägens biljettsystem drabbades av problem som utreds.

Myndigheterna ska också utreda om sabotaget av antennen i Stenstorp har något att göra med att en över 330 meter hög radio- och tv-mast i Borås knäcktes sönder på grund av sabotage i söndags.

Det statliga kommunikationsbolaget Teracom har beslutat att höja säkerheten vid sina anläggningar efter sabotaget i Borås.

Bolagets 54 storstationer, som är av samma typ som den i Borås, ska få ökad bevakning med kameror och vakter. Teracom ska också sätta upp fler larm vid anläggningarna, skriver Aftonbladet.

Även minister vill utreda

Anna Johansson, som är minister för infrastruktur säger att man måste utreda om fallen har något samband.

- Om man skulle komma fram till att det finns ett samband är det naturligtvis betydligt allvarligare än om det är enskilda händelser som råkat inträffa samtidigt, men det är klart att vi måste ställa den frågan, säger ministern till Aftonbladet.

Hon tilläger att händelserna ska utredas och att ett krismöte med berörda myndigheter ska hållas omgående.