Hoppa till huvudinnehåll

Porkala sjöbevakningsstation flyttar

Skyltar visar vägen ner till den yttersta delen av Porkala udd.
Porkala sjöbevakningsstation ligger ute på udden. Skyltar visar vägen ner till den yttersta delen av Porkala udd. Bild: Yle/Tove Virta porkala havsby

Själva verksamheten ska ändå fortsätta som förut i Porkala, Hangö och Ekenäs, lovar Ismo Siikaluoma, biträdande kommendör för Finska Vikens sjöbevakningssektion. SFP:s riksdagsledamot Anders Adlercreutz från Kyrkslätt är ändå orolig för situationen.

I bakgrunden finns regeringens sparåtgärder och den färska redogörelsen för den inre säkerheten.

Det är första gången regeringen gör upp en redogörelse för den inre säkerheten. Den ska stå som grund för en strategi för den inre säkerheten och ett åtgärdsprogram som ska arbetas fram.

I redogörelsen har de olika myndigheterna så som polis, gränsbevakning och räddningsväsende fått berätta hur de ser på säkerhetsutmaningar i kombination med sparåtgärder. Också regeringen kommer med en bedömning.

Gränsbevakningen koncentreras till öst

För gränsbevakningens del ska man spara 15 miljoner euro fram till år 2020. Det leder till att gränsbevakningen måste omfördela och prioritera sina resurser.

Resurser flyttas över till östgränsen samtidigt som bevakningen av flygplatsen också kräver resurser. I övrigt trimmas verksamheten till miniminivå.

På sjöbevakarsidan sägs i redogörelsen att man avstår från sjöbevakningsstationerna i Porkala, Kaskö, Kalajoki och Kemi.

Ismo Siikaluoma, biträdande kommendör för Finska Vikens sjöbevakningssektion, säger att man inte ska se på beslutet om Porkala som något dramatiskt.

- Vi har skurit ner på resurserna och byggnaden har redan i flera år varit för stor och dyr för oss.

Han konstaterar att utbildningen av sjöbevakare flyttar till Åbo i nästa år från Porkala och då är det definitivt dags att flytta.

"Fel tala om nedläggning"

Siikaluoma säger ändå att man inte kan säga att Porkala sjöbevakningsstation läggs ner eftersom verksamheten nog ska finnas kvar med samma styrka. Men det är helt oklart var verksamheten ska finnas.

I Porkala jobbar i dag cirka 20 sjöbevakare. Porkala station är administrativ enhet för sjöbevakningsstationerna i Hangö och Ekenäs där omkring 10 sjöbevakare jobbar. Styrkan minskar inte, försäkrar Siikaluoma.

Inom hela Finska Vikens sjöbevakningssektion har man 540 årsverken och de blir alla kvar. Den största delen av de anställda jobbar vid gränskontrollen vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Adlercreutz: Dyr hyra ingen bra orsak

SFP:s riksdagsledamot Anders Adlercreutz säger ändå i ett pressmeddelande att en strategisk funktion inte får stupa på statens interna hyror.

Han säger att höga fastighetskostnader inte kan vara en orsak till att sluta med en strategiskt viktig verksamhet.

Han säger att sjöbevakningen är en uppgift som man bör ta hand om och som inte kan skötas av någon annan myndighet. Porkala är en strategiskt viktigt utpost i Finska viken, och sjöbevakningsstationens nuvarande läge är optimalt för denna verksamhet.

Han anser också att det är viktigt med tillräckliga resurser vid Östersjön eftersom aktiviteten i området de senaste åren har ökat, inte minskat.

Läs mera:

Orpo: Finland ska vara tryggaste platsen år 2020

Myndigheterna har identifierat nya hot mot den inre säkerheten i Finland och säkerhetsmiljön har permanent förändrats, heter det i den första redogörelsen som har gjorts om den inre säkerheten i Finland.


Läs mera:

Pengabrist föder samarbete i Hangö

Good morning, sir. Спасибо. Big box or small box? Saat lähteä! En blandning av flera språk och gester gör att tullen och gränsbevakningen i Hangö gemensamt klarar av granskningen av långtradare i hamnen.