Hoppa till huvudinnehåll

Sibbofiskaren Christian Kankfelt har fångat skitspigg med fackla och håv

Fiskare Christian Kankfelt på Kitö i Sibbo skärgård vid en spigghåv
Fiskare Christian Kankfelt på Kitö i Sibbo skärgård vid en spigghåv och en stötankäpp i bakgrunden Fiskare Christian Kankfelt på Kitö i Sibbo skärgård vid en spigghåv Bild: Yle/Sune Bergström sibbo

Christian Kankfelt vid Vassviken på yttre sidan av Kitö i Sibbo skärgård minns hur han med sin far nattetid håvade spigg med hjälp av facklor.

Spigg i glasburk
Spigg, eller skitspigg som den kallas i Sibbo Spigg i glasburk Bild: YLE/ Maria Helsing fiskforskning

- Jag tror att "skitspiggarna" har fått sitt namn för att de användes som gödsel. Genast efter krigen fanns det ganska mycket spigg.

Man kan litet jämföra spiggfisket med ljusterfisket. Man hade en järnställning på båtaktern med en fackla. Spiggarna samlades kring ljuset och man fångade dem med hjälp av en stor håv.

Spiggfisket på senhösten krävde sandbotten och absolut tystnad i roddbåten. Fångsten plöjdes genast ned i åkern för att inte djur och fåglar skulle äta upp den.

Fiskare Christian Kankfelt på Kitö i Sibbo skärgård vid sitt hem i Vassviken
Yrkesfiskare Christian Kankfelt vid sitt hem i Vassviken på Kitö i Sibbo skärgård Fiskare Christian Kankfelt på Kitö i Sibbo skärgård vid sitt hem i Vassviken Bild: Yle/Sune Bergström vassviken

Christian Kankfelt är fjärde generationens fiskare vid Vassviken. Det var först inte meningen att han skulle bli fiskare.

- 1957 for jag till Kråkö i båtbyggarlära i två vintrar och så var jag i Pernå fiskarskola en vinter där jag studerade träbåtsbygge.

När glasfiberbåtarna kom fanns det inte längre avsättning för träbåtar och det blev för Kankfelt att fiska i stället.

Vendors at Kolera-allas by Kauppatori market square
Helsingforsborna kunde köpa levande fisk från fisksumpar vid Kolerabassängen Vendors at Kolera-allas by Kauppatori market square Bild: I.K. Inha/Finlands fotografiska museum helsingfors då och nu

Christian Kankfelt minns hur fiskförsäljare samlade upp levande fiskar längs kusten i sumpbåtar. Fisksumparna fördes till Kolerabassängen vid salutorget i Helsingfors där fiskförsäljarna köpte upp fisken.

Christian Kankfelt säger att yrkesfiskarnas framtid för tillfället inte ser så ljus ut.

- Såvida de inte får någon ordning på skarv- och sälproblemet och EU. Allt är så byråkratiskt, inte hämtar det något om jag sitter flera timmar vid datorn, nog ska jag vara på sjön om jag ska få något levebröd.

Läs också

 • Språkkonflikt inom församlingarna i Borgå

  De finska och de svenska ofta oense i fastighetsfrågor.

  Förslaget att sälja svenska församlingshemmet i Borgå fick språkkonflikten inom samfälligheten att blossa upp igen. "I bakgrunden var det att det svenska ska bort", säger Ingolf Lindén.

 • Långt över 100 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

  Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

  Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 149. Den befaras stiga betydligt. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

 • Vart går dina skattepengar egentligen?

  Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

  Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Östnyland