Hoppa till huvudinnehåll

Skrev roman om Gamle Carleby på 1650-talet

Lars Strang.
Lars Strang Lars Strang. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén bokutgivning,Österbotten,Karleby,författare,bokproduktion

Lars Strang är ekonomen som började skriva skönlitteratur. Han är nu aktuell med den historiska romanen "Smedjan vid Sundet".

Händelserna i boken tilldrar sig på 1600-talet i det som då hette Gamle Carleby, alltså dagens Karleby. Staden hade då knappa 400 invånare.

- Det fanns enligt dåtidens stadsplan omkring 100-120 byggnader längs med sundkanten, säger Lars.

Doktor på krisföretag

Lars Strang är född och uppvuxen i Karleby. Efter studenten år 1971 flyttade han till Åbo för att studera ekonomi.

- Jag tänkte först bli gymnastiklärare, sen tänkte jag att biologi skulle intressera, men så blev det ändå ekonomi för min del.

Efter examen arbetade Lars bland annat på Fiskars, Cargotec och Sanitec. Därefter fick han som vd för Alcom Group ta itu med att få ett antal förlustbringande företag på fötter.

- Efter det blev jag på riktigt intresserad av hur man rekonstruerar företag och skrev min doktorsavhandling på temat. Jag hade där ett sampel på 60 finska bolag som hade varit i kris.

Böcker om girighet

För några år sen avslutade Lars Strang sitt yrkesverksamma liv. Då var han, som han säger, fri att göra vad han vill.

- Då bestämde jag mig för att jag vill lära mig att skriva. På den vägen är jag fortsättningsvis.

Lars Strangs två första böcker var spänningsromaner: "Näön vuoksi" och "Ahneuden hinta". Böckerna är delar i en trilogi på temat girighet, som ännu väntar på den avslutande delen.

- De utspelar sig i en affärsmiljö, eftersom jag då har jobbat inom näringslivet under de senaste 38 åren. Då blev det ganska naturligt att förlägga dem där.

Nordisk historia intresserar

För sin tredje bok har Lars lämnat businessvärlden och tagit steget in i historien. Han berättar att han i samskolan hade en mycket bra lärare i historia.

- Han kunde stå framför klassen och berätta så att alla var knäpptysta och bara lyssnade.

Det som lärdes ut var europeisk historia... men inte nordisk historia. Det blev en lucka som Lars tänkte att han någon gång ville komma tillbaka till och läsa in sig på.

- Själva impulsen till att det blev en bok om Gamle Carleby var att jag av min mamma fick en bok om stadens historia, om hur samhället fungerade i början och mitten av 1600-talet.

Fakta och fiktion blandas

Romanen "Smedjan vid Sundet" bygger på historiska fakta, som Lars har vävt in fiktiva karaktärer i.

Huvudpersonen heter Anders Smed och är en häftig person, som kämpar för sina rättigheter. En annan person är, Aini, som har flytt från Karelen efter att hennes hemgård brändes.

- Det är såtillvida sant, att Räsänens hemgård vid Lieksa brändes av ryska kosacker. Befolkningen tvingades fly och några av dem kom ända till Österbotten, så även denna fiktiva person.

Romanen beskriver tiden under åren 1654-1660. Den får ett naturligt slut, men Anders Smeds liv fortsätter och han finns med också under Stora ofreden 1714. Då är han 75 år gammal.

- Även jag själv vill veta hur Anders Smeds liv slutar. Det kan man inte få reda på på något annat sätt än att skriva romanen, säger Lars Strang om möjligheten för en fortsättning på berättelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten