Hoppa till huvudinnehåll

Sverige: Ingen koppling mellan störningar i olika kommunikationssystem

Den brutna telemasten i Borås 16.5.2016
Den brutna telemasten i Borås 16.5.2016 Den brutna telemasten i Borås 16.5.2016 Bild: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT Sverige,Borås,telemast,Sabotage

Det finns inget som tyder på något samband mellan den senaste veckans misstänkta sabotage mot kommunikationsmaster och tekniska problem bland annat inom flygtrafiken och tågtrafiken i Sverige. Det uppger MSB.

Skadorna på en antennmast ovanpå vattentornet i Stenstorp i Västergötland handlade inte om sabotage. Misstankarna om sabotage avskrevs av polisen i Skövde på fredag förmiddag.

Masten hade förmodligen lossnat på grund av slitage. Det rapporterar bland annat Sveriges radio.

Men det har inträffat misstänkta sabotage mot kommunikationsmaster i Borås och Tranemo under veckan. Igår uppstod dataproblem som stoppade flygtrafiken till och från flygplatserna i Arlanda och Bromma. SJ:s biljettbokning slutade fungera på grund av dataproblem. Också SOS Alarm och Sveriges radio i Göteborg drabbades av problem.

Spekulationer om attack från främmande makt

De här problemen inom olika kommunikationssystem har lett till spekulationer om sambanden mellan dem. Säkerhets- och underrättelseexperter har lyft fram teorier om att det hela handlar om organiserad brottslighet eller attacker från främmande makt.

Men enligt den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det i nuläget inget som pekar på ett samband mellan händelserna.

– Vår bedömning är att det var olika typer av orsaker bakom de olika händelserna och att de råkar inträffa samtidigt. Självklart behöver man borra djupare i den frågan, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB till Sveriges radio.

MSB ser alltså för närvarande inget mönster i det som hänt och uppmanar till att undvika spekulationer.

– Det finns en risk att spekulationer och ryktesspridning blir en del av problemet. Det finns en risk för ett "vargen kommer"-beteende. Vi behöver en beredskap för den situationen att det skulle vara något stort. Om det ropas vid varje tillfälle, är det inte säkert att det bidrar till vår beredskap men snarare trubbar av oss, säger Svante Werger.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes