Hoppa till huvudinnehåll

Tre Kronor kritiseras hårt efter uttåget – "Det är rakt igenom ett jättefiasko"

Sveriges chefstränare Pär Mårts står i avbytarbåset under en match i ishockey-VM 2016.
Inget lyckat avslut på Pär Mårts karriär som landslagstränare. Sveriges chefstränare Pär Mårts står i avbytarbåset under en match i ishockey-VM 2016. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Pär Mårts,Sveriges herrlandslag i ishockey,VM i ishockey för herrar 2016,ishockey

Sverige har haft en tuff turnering i Ryssland och på torsdag kom knocken då Kanada krossade Tre Kronor i kvartsfinalen. I Sverige får laget ingen pardon.

– Det är ett extremt fiasko. Man åker hit med ett rätt svagt lag, bara det är ett fiasko. Sedan att identiteten är så helt borta under hela turneringen. Spelarna som är här från Frölunda och Skellefteå, vältränade killar, gör massor med misstag och ser klena ut. Det är en lågintensiv coachning och låg energi i båset. Det är rakt igenom ett jättefiasko. Den här gången kom inte spelare som kunde hjälpa Mårts att se bra ut. Det är alldeles, alldeles, alldeles för dåligt det som det här laget har presterat, säger TV4:s expert Niklas Wikegård enligt Sportbladet.

– Det är Euro Hockey Tour över det här laget. Det går knappt att sända det här om det ska se ut på det här sättet.

Sämsta insatsen på 31 år

Wikegård får medhåll på twitter av den forne landslagsspelaren Jonas Bergqvist, som vann tre VM-guld med Tre Kronor 1987, 1991 och 1998.

– Spontant, just nu, känns årets VM-insats som den sämsta sedan 1985! Nu ser vi fram emot World Cup i höst, skriver Bergqvist.

Spelarna svarar på kritiken

Kanada vann alltså kvartsfinalen mot Sverige med hela 6-0 och de svenska spelarna medger att de också är besvikna med insatsen.

– Jag kan bara svara för mina två matcher, och det jag gjort på isen i dem, och jag har gjort allt jag kan. Sedan får folk måla upp saker till höger och vänster. Men kollar du på antal NHL-matcher mellan oss och Kanada ska skillnaden kanske vara så stor. Men såklart ska vi komma upp bättre, säger Nashville-backen Mattias Ekholm till Sportbladet.

– Hade jag suttit hemma hade jag också varit lika besviken, men så måste man se att det är skillnad på lagen vi möter. Men besviken över insatsen är även jag, helt klart.

Även målvakten Jacob Markström instämmer i lagkompisens kommentarer.

– Det här har inte varit en bra turnering på något sätt. Jag förstår folk hemma som är less, skriver kommentarer och gnäller lite. Det förstår jag. Men vi gnäller allra mest i omklädningsrummet och är mest besvikna på oss själva. Det har varit munkrig och ordkrig i omklädningsrummet för att vi inte får till det, säger Markström.